За пресконференцията на Наско, Тити и Павел Колев без емоции, но в цифри и факти

Снимката е взета от официалния уебсайт https://levski.bg/

И ние като хиляди левскари изгледахме пресконференцията на Наско Сираков, Константин Папазов и Павел Колев, която продължи 2 часа и 19 минути. Нещо повече – изгледахме я два пъти, или казано иначе отделихме близо пет час от живота си за един от рекордните подобни формати (ако не и рекордния!) в историята на клуба.

Попитахме се дали някой чу Наско Сираков след 38 минути: „Има много въпроси, задайте ги, за да има смисъл пресконференцията!“ Факт е, че се отговаряше на въпроси само от залата. Също така е факт, че не бяха зададени въпросите, които се въргаляха в медиите цяла седмица. И, не на последно място е факт, че никой от останалите двама (Папазов и Колев) не намери за необходимо да отговори именно на тези въпроси.

Идеята

Опитахме се да отсеем от хилядите думи дали и в каква степен беше отговорено на въпросите, които бяха поставени в публичното пространство. Предпочетохме да се доверим изцяло на статистиката и на сухите цифри. Няма да дадем оценки, нито ще търсим в многото думи истината или лъжата. Само и единствено количественото измерение.

Какво направихме?

На първо място опитахме се да отсеем въпросите. Те се намират в три публикации на лидера на „Сектор Б“ Любомир Костадинов, които медиите разпространиха щедро през изминалата седмица. След това ги преброихме. Те са точно 60.

После ги разпределихме в няколко категории. Например: такива, които касаят качеството на управлението или други, които внушават злоупотреби. Както и тези от дъвканата тема „магазина и охраната“ или нека го наречем с истинското определение: отношенията между клуба и феновете, както и техни търговски субекти. Отделихме и въпросите, които се отнасят до действия, свързани с лични качества.

Второто разпределение беше между въпроси, които изискват еднозначен отговор (да/не) и такива, които изискват обяснения.

Третата категоризация беше на въпроси, които съдържат внушение или потенциално обвинение. Преброихме в колко от тях се потвърждава това внушение/обвинение, в колкото се отрича и колко са неотговорени.

Преброихме колко от питанията настояват за документи и колко документи са показани.

След това изгледахме отново записа и потърсихме във водопада от думи има ли отговори на 60-те въпроса, какви са те и къде се намират точно във времетраенето от 2 часа и 19 минути.

Накрая описахме основния източник (клубната телевизия), двете допълните изяви на Павел Колев и Константин Папазов по bTV, както и тълкуванията на фенски структури и вестници или други медии по темата с отговорите. В медиите се оказа, че има до момента единствено регистриране на казаното на пресконференцията. Добавихме и единствената официална реакция по изнесеното, която дойде от ПФК Черно море (Варна).

Ето и какво се получи в импровизираното интервю и статистиката от него:

1. Има ли клауза в договора на Хубчев, която казва, че при прекратен договор му се дължат всички заплати до края на договора?

Павел Колев (ПК): Да

Левски ТВ: (1:02:00)

2. Ясно е, че Божков е бил съгласен, но одобрява ли той като изпълнителен директор, който подписва договорите, подобна клауза и изгодна ли е тя за Левски?

ПК: Да. Смята го за нормална практика

Левски ТВ: (1:03:00)

3. Левски съди ли Стоилов за неполучена премия за класиране в Шампионска лига от 60 000 лева?

ПК: (Не отговори)

4. Одобрява ли той това дело?

ПК: (Не отговори)

5. По-заслужена ли е неустойката на Хубчев за уволнението му след четвърто място и невъзможност да се класира в европейските турнири, която е 5-6 пъти по-голяма от скромния шампионски бонус на Мъри?

ПК: (Не отговори)

6. Какви са според него моралните основания на двамата треньори да имат претенции към Левски?

ПК: (Не отговори)

7. В светлината на разкритията, че в БФС са надписвали сметки за лагери и хотели, включително по негово време, какво смята за цените на лагерите на Левски в чужбина?

ПК: Има ексклузивни изисквания, най-вече свързани със самостоятелен терен

Левски ТВ: (1:07:00)

8. Вярно ли е, че Левски е платил през зимата в Анталия двойна сума, спрямо Черно море, който е бил в същия хотел и е ползвал същите услуги?

ПК: Да

Левски ТВ: (1:11:00)

(б.р. Обяснението му за настаняването на футболистите беше отречено официално от треньора на Черно море.)

9. Колко е сумата, която Левски е платил за този лагер, защото все пак сметката идва при левскарите?

ПК: 85 евро на човек на ден

Левски ТВ: (1:11:00)

10. Подавали ли са двамата с Хубчев оставка, както обеща по радиото?

ПК: Не (б.р. Подавал е само той по-късно, пред новия Надзорен съвет.)

Левски ТВ: (31:30)

11. Тези оставки разглеждани ли са от Управителния съвет?

ПК: (Не отговори)

(б.р. Описа оставка на по-късен етап, в който той я е подал пред Надзорния съвет. Оставка на треньор и изпълнителен директор според устава на Левски се подава пред Управителен съвет.)

12. Колев твърди, че се е отказал от заплатата. Нека уточни: отказал ли се е или я е отложил за следващите месеци? Да кажем до края на 2020 година, когато Левски трябва да покаже, че му е платил, за да вземе лиценз.

ПК: (Не отговори)

13. Може ли да покаже документ, с който се отказва и няма претенции към Левски, ако това е така?

ПК: (Не отговори)

14. Вярно ли е, че Божков му е намалил заплатата и му е сложил прокурист, който да му разписва всички харчове?

ПК: (Не отговори за заплатата) (б.р. потвърди за прокуриста в друг контекст)

Левски ТВ: (1:06:00)

15. На последното Общо събрание каза, че като се е запознал с тежкото финансово  състояние на Левски при Спас Русев е заявил, че не може да бъде полезен на Левски. В сегашното тежко състояние чувства ли, че може да бъде полезен на Левски и какво се е променило?

ПК: (Не отговори)

16. Искал ли е на него да бъдат прехвърлени акциите на Левски и правил ли е опити да договори това в кабинети на изпълнителната власт по време на карантината?

ПК: (Не отговори)

17. През февруари потърсих г-н Колев, за да му предложа намаляване на цените за охрана. Той каза, че разходите за охрана са непосилни за клуба. Охраната е разделена на три части от две фирми. Има видеонаблюдение и денонощна охрана, което се прави от фирма на Васил Божков, мачова охрана (на левскарите), която се прави частично от „Спорт Секюрити“ и охрана на „Блок 5“, както и на гостите, която се прави от фирма на Божков. По време на Васил Божков до всеки пост на стадиона е имало по двама охранители от фирмата на Божков, за да контролират. Трябва да се знае, че с идването Божков повиши цените на охрана с над 30% по свое усмотрение. Предложих на г-н Колев намаляването именно на цената на мачовата охрана, определена от Божков.

За видеонаблюдението получи оферта от „Спорт Секюрити“, която е близо два пъти по-ниска от тази на фирмата на Васил Божков, но и условието да изнесе всички детайли по договорите за охрана, за да се избегнат спекулациите. Това не се случи. Вярно ли е това, г-н Колев и ще покажете ли документите?

ПК: Отговори в подвъпросите на почти всички питания, свързани с фактологията. Не показа документи

Отговори на подвъпроси

18. охрана на три части – не потвърди. Каза за две части, не потвърди за отделна охрана на Блок 5

Левски ТВ: (44:30)

19. видеонаблюдение от фирма на Васил Божков – Да, без да потвърди името на фирмата

Левски ТВ: (44:30)

20. постове на Божков на стадиона – (Не отговори)

21. повишаване на цената от Божков – Да, даде различни цени и не потвърди, че е направена от Божков, а е утвърдена „над него“ (б.р. 42 лв. до тогава, 80 лева след това, което е 90% и е по-високо от 30%)

Левски ТВ: (44:30)

22. предложение за намаляване на цената през февруари – Да

Левски ТВ: (49:00)

23. по-ниска оферта за видеонаблюдение – (Не отговори)

24. Обещахте ли на три пъти от февруари насам, включително веднъж в присъствието на Сираков да изясните публично въпроса с охраната?

ПК: Да (б.р. Не посочи брой пъти.)

Левски ТВ: (56:00)

25. С чии пари бяха платени „непосилните за клуба разходи за охрана“?

ПК: (Не отговори) (б.р. Няколко пъти спомена в друг контекст, че след Божков се е плащало с пари на привържениците.)

26. Получихте ли предложение лично от мен за съществено намаляване на разходите за охрана за „Спорт Секюрити“ предвид тежката ситуация в клуба?

ПК: Да (б.р. от 80 лв. на 65 лв. Твърди обаче, че инициатива е от него.)

Левски: (49:00)

27. Смятате ли за далновидно с парите на левскарите да се плаща чувствително по-скъпо видеонаблюдение на месечна база и към момента и защо в отчетите не описвате към коя фирма отиват тези пари, както правите това със „Спорт Секюрити“?

ПК: (Не отговори)

28. Колко струва специалната отделна охрана на Блок 5 за всеки мач, плаща ли се с парите на левскарите и смятате ли цената за далновидна?

ПК: (Не отговори)

29. Имало ли е инциденти по време на домакински мачове, свързани с дейността на „Спорт Секюрити“?

ПК: Не е имало

Левски ТВ: (52:00)

30. Изнудван ли сте по някакъв начин от фенове и известно ли ви е ръководството на Левски да е било изнудвано във връзка с поверяването на част от охраната на „Спорт Секюрити“?

ПК: Не

Левски ТВ: (55:00)

31. Преди началото на сезона „Спорт Секюрити“ отказа да даде оферта за охрана на мачовете на Левски и се оттегли от дейността заради начина на работа с вас и спекулациите по темата, които вие не опровергавате и рушите едно дългогодишно партньорство между клуба и тази структура. Вярно ли е това, че „Спорт Секюрити“ е отказала да ви даде оферта, а не е „отрязана“, както твърдят слуховете?

ПК: Да

Левски ТВ: (47:00)

32. Вие лично имате ли участие в тези слухове и подклаждате ли ги по някакъв начин?

ПК: (Не отговори)

33. Разпространявате ли слухове, че „Спорт Секюрити“ не е искал да свали цените на мачовата охрана?

ПК: Не отговаря за слуховете, но едновременно казва официално, че през юли „Спорт Секюрити“ не е дал оферта заради цената

Левски ТВ: (51:00)

34. Имате ли оферта от „Спорт Секюрити“ и можете ли да я покажете, ако имате?

ПК: Няма оферта

Левски ТВ (51:00)

35. Вярно ли е, че вие лично тиражирате слухове, че клубът е източен през магазина със сума от 200 000 лева?

ПК: Не

Левски ТВ: (1:54:00)

36. Можете ли да предоставите документи за това и да обясните техниката на източване?

ПК: (Не отговори и не показа документи)

(б.р. На практика този въпрос не може да се брои към статистиката, защото е свързан с определено твърдение от предния, ако има такова.)

37. Присъствал ли сте на среща, на която е бил Наско Сираков и сте бил помолен да предоставите документи, с които да докажете това източване?

ПК: (Не отговори)

38. Вие показал ли сте документи?

ПК: (Не е показал)

(б.р. И този въпрос отпада, защото е свързан с предишен въпрос. Би бил релевантен само при положителен отговор в него.)

39. Вие сте започнал преговори за преминаването на управлението на магазина към клуба още с встъпването си в длъжност. Вярно ли е това?

ПК: (Не отговори)

40. Вярно ли е, че сте отказал всички оферти за разрешаване на казуса, включително Левски да придобие 100% от фирмата и сте изчакал прекратяването на договора да се случи непосредствено преди пускането в продажба на новия екип на Левски, който е единствената самостоятелно печеливша дейност в мърчандайзинга?

ПК: (Не отговори)

41. Защо направихте това?

ПК: (Не отговори)

42. Имате ли представа какви са финансовите щети от вашите действия върху фирмата, управлявала магазина?

ПК: (Не отговори)

43. Защо не прекратихте договора за управление на магазина още с встъпването си в длъжност, а чакахте толкова дълго?

ПК: (Не отговори)

44. Известно ли ви е към този момент фирмата, управлявала магазина, да има задължения към Левски или някой от доставчиците на артикули с марка „Левски“?

ПК: Няма задължения към Левски, изплатени са в деня на прекратяване на договора (б.р. За доставчиците не отговори.)

Левски ТВ: (1:54:00)

45. Запознат ли сте да е имало някаква схема за източване на клуба от привърженици, да им е плащано под масата или да са прилагани някакви форми на рекет от тяхна страна? Моля да назовете конкретно, ако ви е известно да има такива!

ПК: Няма такива схеми

Левски ТВ (56:00)

46. Според отчетите ви месечно левскарите обслужваме лизинги за автомобили за лично ползване от служители на клуба в размер на почти 20 000 лева (твърди се – между 30 и 40 на брой). Смятате ли този разход за далновиден в сегашната тежка финансова криза?

(б.р. Въпросът, както и следващите са оправени към Константин Папазов, но изглеждат такива към Павел Колев заради уточнението, че към Папазов има един въпрос, който е отделен и факта, че касаят оперативното управление на клуба.)

Константин Папазов (КП), ПК: (Не отговориха)

47. По-важен ли е този разход от други такива, заради които Левски би могъл да не вземе лиценз за новия сезон?

КП, ПК: (Не отговориха)

48. Зависи ли лицензът на Левски от плащането на лизинги за автомобилите?

КП, ПК: (Не отговориха)

49. Върнали ли са същите лизингови автомобили Петър Хубчев и останалите уволнение треньори?

КП, ПК: (Не отговориха)

50. Възможно ли е освен неустойка, левскарите с дарения да плащаме и лизинг на уволнени вече треньори?

КП, ПК: (Не отговориха)

51. Можете ли да покажете съответната документация по въпроса?

КП, ПК: (Не отговориха, не показаха документация)

52. По какъв начин подбирате „злоупотребите“, за които плямпате наляво и надясно, но никога не го правите официално?

КП: (Не отговори)

53. Има ли по-малки и по-големи злоупотреби, важни и маловажни, когато Левски се издържа основно с парите на левскарите?

КП: (Не отговори)

54. Прикривате ли нещо или някого и защо го правите?

КП: (Не отговори)

55. (Към Константин Папазов). Вие казвате, че българите трябва да благодарим и че не го правим често. Питам ви, следва ли да благодарим на г-н Манолов в навечерието на мача срещу Царско село за платените заплати на футболистите на Левски?

КП: (Не отговори)

56. Вие благодарихте ли?

КП: (Не отговори) (б.р. Описа други отношения със Стойне Манолов.)

57. Ще благодарим ли в неделя? (Б.р. по време на мача, който Левски загуби от Царско село с 0:1)

КП: (Не отговори)

58. Ще потвърдите ли, че вие като съсобственик на Левски продължихте „традицията“ собствениците да дават пари в клуба под формата на заеми?

КП: Да (б.р. Описа случаи.)

Левски ТВ: (8:40)

59. По какъв начин преценихте, че е редно клубът да върне първо заема към вашата фирма, вместо към някой от бившите собственици или да направи плащане, от което зависи лицензът му за следващия сезон?

КП: (Не отговори)

60. Докога Левски ще се финансира с подобни заеми, вместо да започне сам да печели парите си?

КП: Не даде конкретен срок, но каза, че ще го прави винаги при нужда. Посочи и алтернативни начини за финансиране, включително шеговитото „банкови обири“.

Левски ТВ: (12:50)

Равносметката

Общ брой въпроси, подлежащи на отговор: 58

Отговорени: 23 (40%)

Неотговорени 35 (60%)

Въпроси, свързани с качеството на управлението: 33

Отговорени: (24%)

Неотговорени: 25 (76%)

Абстрактни въпроси: 4

Отговорени: 0

Неотговорени: (100%)

Въпроси за злоупотреби: 1

Отговорени: 0

Неотговорени: (100%)

Въпроси за фенове, охрана, магазин: 22

Отговорени: 16 (72%)

Неотговорени: (28%)

Въпроси, изискващи еднозначен отговор: 42

Отговорени: 17 (41%)

Неотговорени: 25 (59%)

Въпроси, свързани с действия или обстоятелства и описания: 15

Отговорени: (34%)

Неотговорени: 10 (66%)

Въпроси, съдържащи внушения на питащия: 54

Потвърдено внушение на питащия: 15 (28%)

Отхвърлено внушение на питащия: (12%)

Неотговорени: 33 (60%)

Поискани документи: 3

Показани документи: 0

Непоказани документи: (100%)

Непоискани документи: 1

Показани непоискани документи: (б.р. Оферта за хотел в Турция.)

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тенденции в публикациите

Всички права запазени. 2024 © levski365.com