Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Четиво

Телевизията като бъдеще за Левски

Клубът трябва мъдро да прецени следващите си стъпки в сагата с телевизионните права и собствен канал

17 август 2020 @ 11:10
Васил Колев (v.kolev)
2313  /   1  /  

Едно от първите обещания на Наско Сираков на пресконференцията, на която беше представен като мажоритарен акционер в Левски, беше да се пребори за справедлив дял от телевизионните права. Близо два месеца по-късно особено голям напредък в това отношение няма. През миналата седмица Управителният съвет на клуба обяви, че ще подпише с особено мнение договора за разпределение на приходите от телевизия през започналия сезон. Това доведе до целенасочени спекулации, че всъщност „сините“ и ЦСКА-София са се съгласили с новия контракт, който БФС е уточнил с „Нова Броудкастинг Груп“ („Нова“). Или обикновено непознаване на ситуацията. Levski365.com ви представя реалната ситуация.

Съобщението на Управителния съвет на Левски всъщност казва цялата истина около телевизионните права. Има още една година от настоящия договор, като „сините“ не могат да направят почти нищо по него. Или всъщност могат, ако просто откажат да пуснат камери на домакинските си мачове. Стори ли го и ЦСКА-София, може да се каже, че ще предстои светкавично преразглеждане на условията по него, защото продуктът „Първа лига“ на практика приключва без двата най-големи клуба в него. Изваждането им от елита, както предвижда регламентът (дори и на един от тях), не е вариант, защото ще се случи абсолютно същото. Това означава, че Левски е наясно с възможностите си и просто избира момента, в който ще постави на преден план исканията си със съответния натиск. Ако дипломацията дотогава не успее. „Проблемът е в начина, по който се поднасят тези договори и условия“, заяви вчера членът на Надзорния съвет и номинация на феновете за него Петър Ганев през bTV. “Сякаш клубовете са пионки и отношението към тях е като към пионки от страна на този, който продава телевизионните права и този, който ги купува. А вероятно говорим и за един и същ човек в тежък конфликт на интереси.“

С „Нова“ до този момент са проведени три официални срещи. Резултатът от тях по отношение на телевизионните права е практически нулев. Телевизията не смята, че е страна по претенциите на Левски и смята, че „сините“ трябва да се обърнат директно към БФС. От своя страна обаче клубът приема такава роля и изразява готовност да се пребори за своя дял, което пък директно застрашава пакета, който в момента се предлага на пазара за зрителите, ако в него отсъстват мачовете на Левски (в случая домакинските). Развитие в подобна посока по всяка вероятност ще накара Кирил Домусчиев да се оттегли от договора за правата, каквото е становището от тези срещи. Това би бил и нежелан сценарий за повечето от останалите клубове в елита, за които приходите от телевизионни права са сериозна част от бюджета.

Компромисният вариант

От страна на Левски в преговорите беше поднесен компромисен вариант. При него се предвиждаше създаване на телевизионен канал на основата на съществуващата платформа Левски ТВ, който да е съвместно начинание с „Нова“. Този канал трябваше да излъчва домакинските мачове на Левски, а двете страни да уточнят начина, по който разделят приходите от абонати и реклама. Това предложение беше отхвърлено от „Нова“ в частта за излъчването на домакинските мачове. Вместо него бе дадено контра предложение за създаването на подобен канал с ексклузивно съдържание на абонаментен принцип, като от телевизията са готови да обмислят и евентуално направят компромис с т.нар. „забавено излъчване“ на мачовете. Тоест един час или веднага след края на двубоя.

Предложението за Левски ТВ е облечено и във финансова конкретика. Каналът може да стартира до 3 месеца след подписването на договор. Инвестицията за всяка от страните се изчислява на около 400 000 лева. Калкулациите са, че при предвидена месечна такса от 10 лева, каналът стига до пълна възвращаемост на разходите при наличието на малко над 20 000 абонати.

Колебанията на „сините“ по всяка вероятност са свързани с въпроса дали телевизионен канал без мачовете на отбора може да събере такъв интерес, независимо че ще предлага ексклузивно левскарско съдържание по 24 часа в денонощието и ще бъде достъпен във всяка точка на света. Отговорът би бил категорично положителен с домакински мачове в ефира, защото според спорадично споделяни данни дори и най-безинтересните двубои на тима събират аудитория над 4 до 5 пъти повече от необходимия минимум, за да съществува каналът. При по-смели и осреднени прогнози канал с директно излъчване на двубоите може да генерира на месечна база приходи, които достигат до 200 000 лева само от абонамент. Или само за 2 месеца Левски ще събира сумата, която получава в този момент.

Нищо обаче не може да се прогнозира като сигурно за вариант без пряко предаване на мачовете, защото едно подобно предвиждане няма как да стъпи на реални данни, освен очакването за лоялност и желание за помощ от страна на левскарите.

Ползата от Левски ТВ

Клубът трябва сериозно да обмисли дали Левски ТВ като проект би бил достатъчно силен канал за така необходимите финансови приходи на клуба в момента и прекия ангажимент на левскарите. На привържениците бяха предложени множество варианти за помощ към клуба, като в много от тях те не получаваха почти нищо насреща. Факт е обаче, че феновете отговориха подобаващо и на всяка инициатива, в която им се продаваше нещо с марка „Левски“ – билети, абонаментни карти, екипи, дарителски фланелки или пластмасови фигури на трибуните. Това е може би и единствената формула за клуба към момента при липсата на спонсори – да намери начин, по който да трансформира дарителската кампания, като даде на привържениците си насреща и някакъв продукт. В това отношение 24-часов телевизионен канал в никакъв случай не бива да бъде подценяван като възможност. Още повече, че около октомври ръководството на Левски ще се сблъска със сериозния проблем каква инициатива да измисли, за да продължи финансовия поток от привържениците.

Съвместен проект с „Нова“ има още няколко безспорни предимства. Първото е, че ще бъдат решени два големи проблема: техническото оборудване и създаването на съдържание. Те не са по силите на Левски самостоятелно, защото изискват огромен финансов, но най-вече човешки ресурс. Няма как футболен клуб да е едновременно и медиен проект.

Второто огромно предимство е, че Левски получава ново рекламно пространство, което може да продава, както самостоятелно, така и използвайки ресурсите на партньора си.

Дали обаче проектът е компромис?

Ето това е главният въпрос. Дали „Нова“ не смята, че с проекта компенсира по някакъв начин Левски и очаква от клубът да бъде пасивен оттук насетне в исканията си за преразпределение на приходите от телевизия. Тук категоричната позиция на телевизията беше, че вярва в потенциала на телевизионния продукт с марката на Левски, докато декларацията, че не е страна по претенциите на „сините“ отваря вратата клубът да продължи битката си на ниво „БФС“. Разбира се, ситуация при която Левски довежда до успешен край борбата си с БФС е до голяма степен нежелана от телевизията. Но пък би решила въпроса с това къде всъщност ще се излъчват домакинските мачове на Левски. Реално „Нова“ би останала с всички останали мачове в останалите си канали и би излъчвала тези на „сините“ по съвместния канал, което пак няма да наруши целостта на техния пакет.

Евентуална раздяла между двете страни по проекта Левски ТВ предвижда клубът да запази всички права върху телевизионния канал, като предстои единствено да бъде уточнено как двете страни ще разделят направената инвестиция в техника.

Така че от подобна гледна точка Левски не би трябвало да има никакви притеснения, защото се явява страна по договор с конкретни условия, които нямат допирни точки с претенциите му за остойностяване на приноса в телевизионните права на лигата.

Рисковете

Големият риск пред клуба е дали във финансова криза няма да стартира бизнес начинание, което да му донесе нови трудности, вместо да монетизира отново любовта на сините фенове. Отговорът на този въпрос се крие в това дали феновете ще отговорят на този проект и при какви условия.

Ясно е, че клубът ще има и трудности с инвестиция от 400 000 лева към момента, но тя би могла да бъде събрана чрез нарочна дарителска кампания (крауд фъндинг), проведена с помощта на организация като Тръст „Синя България“. При подходяща комуникация и подход и най-вече обяснение защо инвестицията е важна за бъдещето на Левски, подобна сума ще бъде събрана в изключително бързи темпове.

Факт е и че към момента клубът разработва собствена платформа, която да предлага Левски ТВ на привържениците си. Големият въпрос в подобен проект, който несъмнено ще е несравнимо по-евтин е как ще бъде осигурен адекватно съдържание и ще може ли той да функционира 24 часа в денонощието. И тук по-скоро отговорът е „не“, което пък ще направи подобен продукт много по-неконкурентен и отново ще постави въпроса за това дали левскарите ще отговорят.

И тук остава на преден план единственият голям риск. Колко точно левскари ще се абонират за телевизията? Ще осъзнаят ли ролята си, че по този начин спасяват клуба и му дават едно стабилно финансово бъдеще? А колко са точно участниците в различните кампании на Левски? Колко биха могли да бъдат в бъдещето?

Ето това са част от въпросите, на които ръководството на клуба трябва да намери спешен отговор. Възможността за създаване на мощен медиен продукт дори в най-тежките времена за клуба може не само да бъде решение, но и крайъгълен камък за едно по-различно бъдеще на Левски.


Вуцов пред „Мундо Депортиво“: „Никога не съм имал илюзии“

25 август 2020, 14:55  /  553

Телевизионните права са ключът за бъдещето на Левски

26 юни 2020, 13:02  /  355  /  1

Левски: Краят на философията „от кол и въже“?

21 септември 2020, 12:57  /  1082  /  1

Провокация към левскарството ли са белите гащета?

24 юли 2020, 08:00  /  3068  /  8

Светлината в тунела за Левски

1 август 2020, 10:00  /  5706  /  3

Синя Зона Б-18: Ангели, дяволи, ултраси или просто огромни сини сърца?

22 септември 2020, 11:30  /  1343  /  1

Коментари за: Телевизията като бъдеще за Левски (1)

1

131
Вчера направих коментар по темата , който изцяло отговаря на правилата . Техническа грешка ли е че го няма или цензура ?
19 август 2020, 12:21
0    0

Публикувай коментaр за: Телевизията като бъдеще за Левски

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация