Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Четиво

Телевизионните права са ключът за бъдещето на Левски

Клубът трябва да влезе в битката за тях смело и без компромиси, подкрепен от привържениците си

26 юни 2020 @ 13:02
Васил Колев (v.kolev)
612  /   1  /  

Изпълкомът на БФС побърза вчера да „проведе“ конкурс и да вземе решение за телевизионните права в следващите пет сезона. Подминаваме факта, че този Изпълком е временен до провеждането на конгрес на футболната централа през декември. Същият конгрес бе отложен заради епидемията и ще се състои повече от година, след като държавата обяви, че спира всякакви контакти с БФС и помощ за футбола при сегашното ръководство. След това се случи и ревизията на изразходваните средства по различни програми и събития, резултат от журналистическо разследване на bTV. Тя завърши с установяване на неправомерно изразходвани суми за европейско първенство за юноши. БФС ще трябва да ги възстановява на спортното министерство. Най-вероятно казусът ще бъде отнесен и до съда.

Всичко това очертава фона на решението за телевизионните правата – държава, която преследва футболната централа с различни обвинения; конгрес, който се бави; и временно ръководство, което обаче бърза да реши концептуални за българския футбол въпроси.

Това е фонът, а съдържанието е една тиня от конфликти на интереси – собственик на един от футболните клубове притежава фирмата за телевизионни права, член е на Изпълкома и участва в решението и едновременно с това е негова и телевизията, която излъчва мачовете. Т.е. той „сам“ може да си „договори“ цената.

Всички факти по-горе са широко известни. Защо обаче договорът е несправедлив и ощетява Левски? И какви са решенията за „сините“ оттук насетне.

Трябва да започнем от това, че абонатите на платения продукт, който включва мачовете от българското първенство, се оценяват на 50 милиона лева. Тези 50 милиона лева приходи включват отчисленията за дистрибуторската мрежа и техническото обезпечаване на излъчванията. Но не включват рекламните приходи. Независимо, че информацията е неофициална, говорим за десетки милиона лева, от които до клубовете достигат общо 6.5 милиона. Това означава, че на практика българският футбол издържа със своя продукт един отбор, имайки предвид затворения кръг, в който се случва бизнесът. А официалната информация е една от най-грижливо пазените тайни в държавата.

Вместо нея, пространството е залято с внушения, че „няма телевизионен бизнес в България“ и „платените абонати са много малко“. Чрез тях Домусчиев получава излъскан образ на благодетел, който се поддържа преобладаващо от кръга собствени медии.

Ако се опитаме да дадем ясно разбираем пример, начинът на случване на телевизионните права и разпределението на парите означава все едно всички отбори да съберат на едно приходите от билети през сезона и накрая да си ги разделят поравно. Без значение дали си Левски или Царско село. Телевизията, това са виртуалните билети за мачове.

Естествено Левски сам или с помощта на ЦСКА-София много лесно може да разруши порочната схема. Достатъчно е просто да спре достъпа на телевизиите и да започне собствено излъчване на мачовете. Приказките за санкции са за наивници. Без Левски (а и ЦСКА-София) в Първа лига, пропада целият телевизионен продукт. Това беше и причината спешно да се реформира А група преди няколко години и да се премества Литекс в София с благоволението на държавата. Заедно и с координирани действия Левски и ЦСКА-София могат за изключително кратък срок да променят пазара, а ако към тях се присъединят и другите два ощетени отбора (Локомотив и Ботев от Пловдив), то ще се пренапишат за отрицателно време и правилата в целия български футбол.

Ситуацията в света

Чувството, че Левски е ощетен не е някакво новаторство и има достатъчно много аналози в света. Водещите клубове навсякъде искат да бъде справедливо оценен техният принос към приходите и не допускат да бъдат поставени на едно ниво с по-малките отбори. Изключение от това са големите първенства (Англия, Германия), където лигата има сама по себе си огромна стойност като продукт.

В посока на справедлива оценка на приноса е разпределението на приходите в Шампионска лига. Там има много за всички, но няма никакъв шанс Лудогорец например да бъде поставен на едно ниво с Реал Мадрид, дори и да стигне по-напред от „Кралския клуб“ в турнира. Основните приходи идват от т.нар „Маркетингов дял“ и се изчисляват в края на сезона, когато към спортните постъпления на всеки клуб се добавя и приносът му към телевизионния интерес.

Последният красноречив пример е от Гърция през миналия сезон, когато ПАОК отказа да участва в общия телевизионен договор и започна да продава сам своите права за домакинските мачове.  По стария си договор, солунският клуб, който като база фенове отстъпва на Левски, трябваше да получава по 2.5 милиона евро на година. В мига, в който придоби правата си, пристигна тройно по-голяма оферта за тях, която обаче ПАОК  отказа. Към момента клубът продава домакинските си мачове на фенове за по 5 евро и 8 евро за сблъсъците с Олимпиакос, като се очаква в края на сезона да регистрира в пъти по-големи приходи от тези, които е щял да получава по договор. За тези, които обичат „кръчмарските сметки“: твърди се, че мачовете с ЦСКА-София се гледат от около 1 милион души. Нека приемем, че броят устройства е поне наполовина и че мачът ще искат да го гледат и привържениците на другия отбор. Можете сами да пресметнете какъв ще е приходът на база 2 лева на устройство за мача, каквато е сегашната цена на един мач при настоящия разпространител на телевизионния сигнал.

Какъв е потенциалът на Левски в това отношение е трудно да се прецени заради липсата на опит и най-вече конкретни цифри за рейтинги и интерес към телевизионните мачове освен дочутото от тук и там. Но ако вземе под внимание последният финансов годишен доклад на УЕФА, златното сечение на стабилните клубове е приходите да са разделени по равно между местни телевизионни права от една страна. От друга – спонсорство и на трето място билети, приходи от УЕФА и други. Към този момент Левски печели от телевизионни права 2.5% от общите си годишни приходи, което показва една от основните причини за нестабилността в клуба.

Бъдещето

Най-интересният въпрос е какво може да промени Левски и дали може да спечели, ако излезе от договора за телевизионни права? Категоричният отговор е „да“. Икономически риск почти не съществува. Левски получава около 450 000 лева на сезон по настоящия договор. Разделено на 20 мача и при средната цена на билетите, това значи, че посещаемостта трябва да се вдигне средно с около 1200-1300 човека на мач, ако той не се излъчва по телевизията. В което едва ли има големи съмнения, че ще се случи.

По-интересно е обаче какво може Левски да направи с телевизионните права за мачовете си, ако сам ги притежава? Тук трябва да разделим нещата на две. От една страна имаме телевизионни права, а от друга дигитални права. Разковничето е при вторите.

Също така трябва да кажем, че говорим за правата от домакинските мачове. Както Левски прибира сам приходите от билети, така е логично да се случва и с „телевизионните“ билети. Приносът на Левски към лигата са гостуванията му – както интересът, който провокира с продажбата на билети, така и телевизионното излъчване.

В най-чист вид би било справедливо Левски да вземе домакинските си права, които да продава или менажира сам, а останалите отбори да монетизират участието си в една лига със „сините“, като заедно или поотделно продават своите мачове.

Телевизионните права не са интересни, защото те са от една страна скъп за реализиране продукт, а от друга с напредването на техниката започват да губят своята стойност. Със сигурност с всеки сезон расте цената на дигиталните права или излъчването в сайтове.

В днешно време и при съвременните смарт телевизори и други устройства, на които може да се гледа мачът (таблети, телефони, компютри), не е необходима инвестиция в скъпа телевизионна техника и поддържане на телевизионни канали, а елементарна платформа с платежно средство. Не е необходимо и издевателство върху зрителите, които да бъдат принуждавани да купуват пакети от различни спортни събития, вместо да гледат само и единствено Левски, ако желаят това.

Тоест, това за което Левски би трябвало да се пребори на първо време, са дигиталните права. Таксите, които може да събира за излъчването от левскари (а в някои случаи и от фенове на други отбори), в този момент могат да се явят и естествено продължение на дарителската кампания, която спаси клуба в последните месеци. След като досега плащаха и даряваха за всичко, което може да се измисли от картонени фигури до виртуални билети, то в този случай привържениците ще могат да помогнат на Левски като си купят единствения възможен продукт – телевизионното излъчване на съответния мач.

Дигиталните права могат да бъдат и временен компромисен вариант в очертаващата се война с БФС и кръга на Домусчиев. Най-компромисното решение за предстоящия сезон е Левски да договори възможността сам и паралелно да предлага домакинските си мачове на собствена платформа. Това означава, че привържениците на тима ще могат да правят избора дали да дадат парите си, за да гледат мачовете директно на клуба или на телевизията и платформите на Домусчиев.

Много по-смел проект е развитието на клубната телевизия Левски ТВ, която да надхвърли сегашния си капацитет на канал в Youtube. Ако последователно се направи програма от 4, 6, 8, 12 и повече часа с развитието на времето и получи национално покритие в мрежите на всички дистрибутори, то мачовете спокойно може да се предлагат и безплатно, защото клубът ще има фиксиран месечен приход от всеки абонат, както и огромно рекламно време. Може би звучи смело, но развитието дори и само на този продукт би могло да осигури, ако не целия, то поне огромна част от годишния бюджет, необходим на клуба в момента.

Финансовата независимост

В сегашната тежка финансова ситуация в клуба, телевизионните права са единственият изход към независимост, включително от порочното политико-икономическо вмешателство в клуба. В крайна сметка, вместо да очаква поява на спонсори или помощ (заеми) от държавата, ръководството трябва да потърси къде са резервите по отношение на приходите. И без съмнение веднага ще открие, че това е телевизионното излъчване.

Широкото разпределение на привърженици на Левски не само в България, но и сред нарастващата (включително като икономически възможности) емигрантска маса дава отговор на този въпрос. Левски към момента е в много по-голяма степен телевизионен продукт, отколкото футбол „на живо“.

И това дали ще се пребори за справедливия дял от този пазар е големият тест на новото ръководство на Левски, водено от Наско Сираков. Със сигурност обаче това е кауза и битка, в която си заслужава привържениците на клуба твърдо и единно да застанат зад Левски и да я водят заедно без колебания и страх. Всичко друго ще е само една дълга агония.


Левски, изправи се и се бий!

2 август 2020, 15:10  /  2977  /  2

Ексклузивно от последната контрола срещу Витоша Бистрица във Фейсбук!

1 август 2020, 16:45  /  1599

Дарителската кампания: без маска и грим

3 август 2020, 15:45  /  2391  /  7

Така играха „сините“

11 август 2020, 10:52  /  1750  /  2

Васко Драголов и игрите на съдбата

9 август 2020, 09:00  /  1091  /  1

Йончо Арсов: „Следващата важна стъпка трябва да е втори отбор в Б група“

4 август 2020, 09:27  /  5849  /  1

Коментари за: Телевизионните права са ключът за бъдещето на Левски (1)

1

127
...започнаха ли действия по сериозния въпрос ??
25 юли 2020, 11:26
0    0

Публикувай коментaр за: Телевизионните права са ключът за бъдещето на Левски

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация