Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Четиво

АНАЛИЗ

Левски трябва да избира между два варианта за правенето на отбор

13 август 2020 @ 10:10
Васил Колев (v.kolev)
5966  /   2  /  

Първият мач с Берое показа, че едно от любимите клишета в българския футбол за селекцията като отворен процес, не само ще бъде валидно, но и крайно наложително за Левски, ако иска да има някаква сериозна роля през започналия сезон.

Ресурсите

Финансовата криза в Левски и битката за оцеляването на клуба като че ли изместват фокуса от това с какви ресурси разполага клубът, за да съществува. А както и да погледнем на ситуацията, то те не са никак лоши. „Сините“ отстъпват само на два отбора от гледна точка на финансите, с които разполагат и в този момент. Първият е Лудогорец, който се намира на космическа дистанция, а вторият е ЦСКА-София.

Според скорошния отчет на ръководството, публикуван от Тръст „Синя България“ като част от дарителската кампания, Левски е успял да привлече близо 4.7 милиона лева от февруари насам, когато бе изоставен от избягалия в Дубай бивш собственик Васил Божков. При това тази сума е генерирана в период, от който близо 2 месеца България се намираше под карантина. Само за последния месец Левски е успял да привлече близо 900 000 лева, а онзи ден клубът се похвали, че за един ден от продажба на фланелки е генерирал 55 000 лева.

Всичко това означава, че на годишна база може да се очаква „сините“ да успяват да привличат около 8 милиона лева. Единственото условие е администрацията да върши работата си и да намира начини да държи привържениците на клуба финансово активни.

И тук главното, което може да се посочи е спонсорската част от приходите. Договорът с „Палмсбет“ е за 5 месеца, в които в касата ще влязат 200 000 лева, което значи, че делът на тези средства в общите приходи до момента е незначителен. Прибавянето на поне един солиден спонсор вече ще гарантира на Левски съвсем адекватна финансова възможност.

При всички случаи Левски отстъпва на два отбора, но превъзхожда категорично и драстично като приходи (бюджет) отбори като Берое, Локомотив Пловдив, Славия или Черно море, с които се очаква да се бори за челните места.

Дълговете

Твърде много се спекулира с дълговете на Левски и тяхната тежест върху клуба. От една страна има такива, които са трупани с години и до голяма степен те са управляеми, като не застрашават краткосрочното бъдеще. От друга са задълженията, появили се през последните месеци. Оперативните дългове имат отношение към лиценза за следващия сезон и най-вече този за европейските турнири. Те трябва да бъдат овладени до 31 декември 2020 г. А е очевидно, че начинът това да се случи, са трансферите на няколко от водещите футболисти.

Ако Левски успее да реализира няколко такива сделки, то проблемът е решен.

Вторият важен момент е какво се случва с останалите няколко футболисти като Паулиньо, Холмар, Робърта, Спиерингс и Насиру Мохамед, чиито заплати са неадекватно високи на финансовото положение на Левски, целите на клуба и най-вече приносът им към случващото се на терена. Може да се предвиди, че поне трима от тях не бива да са част от Левски по пътя на финансовото оздравяване.

Правенето на отбор

При всичко изброено, Левски няма никаква причина да затъне в посредственост или да прави „глупостите“, за които Наско Сираков предупреди в интервюто си за levski365.com. Мъдрото изразходване на наличните средства трябва да е силата на Сираков, която той е показал в предишните си периоди като ръководител на „Герена“.

И тук вероятно ще се сблъскат две концепции. Едната е „таван на заплатите“, какъвто има в момента. По този начин обаче съществува огромен риск отборът да се напълни с посредствени футболисти.

Вторият вариант е съсредоточаване върху привличането на двама или трима опитни и много силни играчи с по-големи възнаграждения и налагането около тях само на млади футболисти.

Първата концепция се прилага в отбори като Берое или Черно море, където е видно, че за малко пари се привличат качествени за българските условия играчи. Всъщност такива са всички с впечатляваща физика и скорост, което е до голяма степен достатъчно за да си добър в първото ниво на родния футбол.

За много специалисти обаче големите клубове в процес на създаване на нов тим е по-добре да прибягват до втория вариант. Причината е, че при тях в много по-голяма степен са необходими лидери и звезди, които не само издържат на по-голямото напрежение, но и поемат този натиск, който иначе отива върху по-младите или по-слабите футболисти.

При всички случаи време е Сираков да начертае спортния план в главата си, да се концентрира върху него, а привличането на средства да прехвърли върху останалите от екипа си.

Левски не е в чак толкова лошо финансово състояние и най-вече перспектива и извиненията с кризата не бива да бъдат безкрайни.


Снимка: Десислава Комарова


Левски, изправи се и се бий!

2 август 2020, 15:10  /  2977  /  2

Левскарската вратарска династия Михайлови

14 август 2020, 11:22  /  1578

Незададеният въпрос

21 август 2020, 16:11  /  2654  /  2

Новата екипировка е огромен срам за Левски!

10 август 2020, 14:03  /  8100  /  3

Йончо Арсов: „Следващата важна стъпка трябва да е втори отбор в Б група“

4 август 2020, 09:27  /  5849  /  1

Синя Зона Б-18: Ангели, дяволи, ултраси или просто огромни сини сърца?

22 септември 2020, 11:30  /  1660  /  1

Коментари за: Левски трябва да избира между два варианта за правенето на отбор (2)

1

93
Стига празнодумие. Вече втори подобен материал, в който се обяснява едва ли не колко нелошо е футболното състояние на отбора. А не е така. Робърта, Стаси, Паулиньо, Спиерингс в момента са огромен проблем, не плюс за Левски. Защото те не са мотивирани и само си чакат трансферчето. Не може и да са на пейката, защото още по-трудно ще бъдат продадени, а и нямат алтернатива. Така отборът е пълен или с хора с лимитирани качества, или по-лошото - с немотивирани хора. Треньорът пълни дупки, но е ясно, че отдавна се е отказал от мъжкия футбол и прави услуга на Сираков. А никой уважаващ себе си треньор няма да дойде без поне две години хоризонт без опасност от фалит и без да знае на кого ще разчита след два мача. Това всичко трябва да се осъзнава, а не само да се пишат нелипици с елемент на псевдо оптимизъм
14 август 2020, 15:51
0    0

2

147
Дачев, чел ли сте изобщо текста или по-скоро сте писател?
15 август 2020, 09:33
0    0

Публикувай коментaр за: Левски трябва да избира между два варианта за правенето на отбор

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация