Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Мачът

Превю

Краят на разрушението

10 август 2020 @ 10:37
Васил Колев (v.kolev)
1692  /   0  /  

Множеството разочарования в последните над 10 сезона караха сините фенове често да си задават въпроса „Къде е дъното?“, като отговорът се променяше след всеки нов неочакван резултат. Множеството загуби на „Герена“; изпусната титла срещу Славия; първите загубени финали от провинциални отбори (Берое, Черно море) или невъзможността да се спечели трофей; провалите в Европа срещу джуджета като Иртиш и Вадуц…

Но както и да го погледнем, днес е най-ниската точка засега в целия период. Левски започва новия сезон без никакви очаквания освен това да оцелее. „Сините“ нямат победа у дома от началото на годината и са вече аутсайдери на собствения си стадион дори срещу такива съперници като Берое. Поне за букмейкърите и общественото мнение.

В крайна сметка обаче има момент, в който трябва да се усети твърда почва под краката и предпоставките са, че това ще се случи в следващата година. Всъщност причината за всички неудачи е една: правенето на селекция и отбор „на килограм“ чрез отдалечаване от традиционните левскарски ценности. Ликвидирането на този проблем ще означава и твърда почва, от която да започне да се гради.

Днес може би е денят, в който ще се види и усети краят на разрушението, макар че това не означава Левски да избегне със сигурност първа домакинска загуба в историята си на старта на сезона. Не, това би трябвало да бъдат онези малки детайли в играта и най-вече отношението на отбора към мача, които липсваха очевадно от началото на сезона в почти всеки мач. Всъщност основното, което Левски трябва да покаже на привържениците си е, че има надежда.

„Ще трябва да градим отбора от защитата“, каза онзи ден наставникът Георги Тодоров в интервю за levski365.com. И именно там е голямото предизвикателство още в първия двубой. Ден преди него Георги Тодоров обяви очаквана новина, за която се говореше под сурдинка. Левски остана без опитната си двойка централни защитници от миналия сезон Каргас – Ейолфсон. Гръцкият бранител информира клуба два дни преди мача, че не може да приеме предложените промени в договора и продължава в родината си, а Холмар бе тема, която не се повдигаше от никого на „Герена“ от месеци насам. Каргас игра в последната контрола преди сезона и решението му изглежда изненадващо, но не и неочаквано.

При Ейолфсон има един проблем и той е огромната му за сегашните реалности заплата, която според различните източници варира между 31 000 и 45 000 евро заедно с добавките на всеки три месеца, които не са свързани с участия или резултати. При възнаграждение, равно на половината от общите заплати в Локомотив Пловдив например, мястото на исландеца в Левски буди съмнение не само като недалновидно, но и като невъзможно в сегашната реалност.

Операцията от херния преди повече от месец направи ситуацията още по-деликатна. Холмар влиза в последната си година от договора, а възстановяването прави потенциален трансфер за голяма сума малко вероятен. Спекулациите, че е желан от отбор като Борнемут, които циркулираха през януари, са част от миналото. Левски има три възможности. Първата е да плаща заплатата на исландския бранител и да продължи да го ползва още година с всички последствия от това като недоволство в съблекалнята. Втората е да го уволни дисциплинарно заради пропуснатото време от подготовката, което би вкарало клуба в излишни административни и най-вероятно съдебни процедури, като се има предвид неизрядността по изплатените заплати. Третата е тихомълком и с взаимно разбирателство да се стигне до трансфер, в който все пак Левски да монетизира част от стойността на футболиста към момента. Според информация на levski365.com именно третата вероятност е най-възможна и това стопира до момента „резките“ движения, като вероятният нов клуб на Холмар е от Турция.

При липсата на двамата основни защитници от миналия сезон, Тодоров няма друг избор освен да започне с чисто нова двойка, а по всяка вероятност на терена ще се появят и трите нови попълнения. Тук треньорът трябва да решава дилемата дали да заложи на традиционния вариант или да търси изненада. Традиционният вариант е двойка Атанасов – Даске, а Старокин да бъде на левия фланг. Изненадващ вариант би бил Атанасов и Старокин в центъра, като българи, говорещи един език с оглед по-голям синхрон и Даске отляво, където може да играе. И в двата случая има достатъчно аргументи, а не е невъзможно те да бъдат опитани в движение, ако някой от тях не сработи. Старокин отляво изглежда по-разумен избор за начало, защото силата на Берое е в бързата игра по крилата.

Схемата 4-1-4-1 изглежда по-малко вероятно, защото при липсата на варианти в отбрана, Юруков изглежда единствен вариант за поста дефанзивен халф. Младият играч едва ли ще има силите да покрива сам всички пространства пред линията на защитата, а това би било и рискован ход с оглед чисто новата отбрана. Логиката говори по-скоро за това, че до Юруков ще застане един измежду Славчев и Спиерингс, като няма да е изненада това да е холандецът, който е значително по-комбинативен и най-вече е в добро състояние. Славчев се връща след травма.

Силата на Левски ще бъде в атаката, където отборът на практика е непроменен от миналия сезон. Със Станислав Иванов и Паулиньо на фланга и Робърта в центъра, единственият въпрос е кой ще играе зад нападателя. Отново вариантите опират до Славчев и Спиерингс, но не бива да се подценява и вероятността от изненадващ ход на Георги Тодоров с титулярно място за младия Марин Петков. Наставникът беше категоричен, че ще се опита да наложи младата надежда в състава през следващите месеци и нищо чудно още днес да му гласува доверие след силното представяне в контролата срещу Витоша.

Разбира се вариант за Левски е и схемата 4-4-2, макар че тя до голяма степен би ограничила силните качества на двете крила Станислав Иванов и Паулиньо.

Берое ще предложи много тичане и опити за игра по фланговете, което означава, че ключът към това, което Левски ще постигне, е именно там – да ограничи гостите по крилата. А това може да се случи и с агресивна игра в атака именно там. Колкото повече и успешно Левски атакува по крилата, толкова по-малко са възможностите Берое на свой ред да го прави. „Срещу Славия и Локомотив Пловдив не успях да видя игра в атака, каквато подобава на Левски, макар че в първия от тези двубои беше загатната“, казва Георги Тодоров.

Което пък води до изводите, че има вероятност най-подходящата схема днес да се окаже 4-3-3.

Каквото и да се случи обаче сигурното е, че Левски днес може и трябва да покаже, че е сложил край на разрушението.

Вероятен състав

(4-3-3)

Михайлов – Найденов, Атанасов, Даске, Старокин – Спиерингс, Юруков, Славчев – Ст. Иванов, Робърта, Паулиньо


Годишна награда на „Левски 365“ за най-добър футболист

31 август 2020, 11:47  /  939  /  5

Желю Станков за първия месец от сезона в Левски

27 август 2020, 13:18  /  1278  /  1

Синя Зона Б-18: Ангели, дяволи, ултраси или просто огромни сини сърца?

22 септември 2020, 11:30  /  1660  /  1

Денят, в който Левски означаваше свобода!

21 юли 2020, 20:37  /  1996  /  2

Казусът „Хубчев“ и немският му паспорт

20 август 2020, 15:23  /  1626  /  2

Левскарската вратарска династия Михайлови

14 август 2020, 11:22  /  1577

Коментари за: Краят на разрушението (0)

Все още няма коментари за тази публикация...

Бъди първият, който да коментира!


Публикувай коментaр за: Краят на разрушението

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация