Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Привърженици

Кой е най-големият левскар?

Или как проектът ЛЕВСКИ[iD] може да направи полезни безкрайните спорове и разделение между левскарите, а клубът да печели от това

31 юли 2020 @ 17:49
Васил Колев (v.kolev)
2975  /   12  /  

И ЛЕВСКИ[iD] започва като всяка приказка с хубав край. Влади, уеб дизайнер и програмист, започва да си мисли дали като много други неща в живота левскарството не може да се измери по някакъв начин.

Например, ако събираш точки за всяко действие, което извършиш, колко би получил за отиването на мач? Или пък за купуването на фланелка? А защо не и за писането на текст по левскарска тема, публикуването му или дори коментирането? Колко хора можеш да увлечеш в благотворителна кауза и колко точки трябва да ти носи това? А по-важно ли е от отиването на мач?

Влади споделя идеята си със своя приятел Митко, човек с опит от левскарските организации или каузи. „Ама разбира се, всъщност ние непрекъснато си мерим левскарството и спорим помежду си кой е най-големият левскар“, отговаря Митко. И така започва проектът ЛЕВСКИ[iD].

Идеята на двамата е да създадат платформа, която да започва да събира левскарите. Левскарите да извършват различни действия, да трупат точки и в крайна сметка всеки от тях да има във всеки момент индивидуален резултат. Този резултат да показва кой колко голям принос има към Левски и левскарството. Но измерването на левскарството не е самоцелно.

Подобна платформа дава отлична възможност на клуба да опознае своите привърженици, техните навици и това, на което може да разчита при всеки от тях!

„Подобна платформа дава отлична възможност на клуба да опознае своите привърженици, техните навици и това, на което може да разчита при всеки от тях. Може да прави бизнес планове, може да управлява цели проекти и да предвижда резултатите от тях. Както и още множество неща“, обяснява Влади.

Митко, който е очевидец на това какви са лошите последствия от меренето на левскарството в момента, добавя: „В крайна сметка платформата ще реши множество противоречия, които днес носят разделение и нищо полезно за клуба. Животът е направил така, че левскарите сме се регистрирали в платформата на Зукърбърг „Фейсбук“ и чрез публикациите и коментарите там мерим приноса си и това какво правим за Левски. Спорим, караме се и се делим. А после се и вайкаме. Във Фейсбук се разправяме дори и за неща като колко често ходим на мач. Ако обаче се създаде измерител на действията, може би това ще намали доста от неуместните страсти, защото в крайна сметка всеки ще има резултат. Извън резултата всичко ще останат празни приказки и обикновени спекулации.“

Измерването на клубната лоялност не е революционно откритие. Почти всеки клуб регистрира привърженици и точкува елементарни неща като купуването на билет за различни по значимост мачове. Подобни класирания дават предимство при купуването на билети за мачовете, които всеки иска да посети. Просто отиват тези с най-много точки отгоре надолу. И за да си на финал в Шампионска лига с любимия отбор, трябва доста села и паланки да си посетил в последните години. Няма шанс да се събудиш и просто да решиш, че ти си най-заслужилият.

„Тук обаче има една подробност. Говорим за клубове, които имат завършен продукт. Левски пълни стадиона си няколко пъти годишно, често само веднъж. Това изисква по-различен подход – по-голямо стимулиране на хората да бъдат активни, за да се стигне до комерсиалната им активност. Играта, състезанието, ако са поднесени интересно, ще донесат тази активност“, добавя Влади.

ЛЕВСКИ[iD] има и още една амбициозна цел, която си поставят разработчиците. „В крайна сметка дългата активност, ходене на мач, вълненията около левскарските теми, покупките и всичко останало оформят левскарската идентичност. Тоест всичко вкупом доказва, че си левскар“, обяснява Митко. „Ако приемем, че е необходимо за нещо да се иска мнението за левскарите, то логично е да се взема под внимание мнението на тези с доказана идентичност. Иначе се получава парадоксът фенове на други отбори да участват в избора на новия притежател на акциите на Левски, както се случи с анкетата на Васил Божков.“

Ясно е, че шестцифрено число потребители отваря всяка врата в България. Това е пътят спонсорите да искат да дойдат в Левски, а не някой да ги изпраща насила и съответно те да се чудят как да избягат от клуба...

Разработката на ЛЕВСКИ[iD] води и до плановете как огромната база данни на левскари може да бъде от полза на клуба. „Ясно е, че шестцифрено число потребители отваря всяка врата в България. Това е пътят спонсорите да искат да дойдат в Левски, а не някой да ги изпраща насила и съответно те да се чудят как да избягат от клуба“, обяснява Митко. В края на престоя на Спас Русев в Левски започва работа по проект за корпоративна лоялност върху платформата ЛЕВСКИ[iD]. „Достигнахме до договор с „Виваком“, който трябваше да бъде първият клиент. Договорът беше минал през всички съвети в огромна корпорация като „Виваком“ и чакаше подписване от клуба. После Васил Божков хвърли всичко в кошчето и каза, че проектът е наивен, а Левски има осигурени пари“, добавя Митко.

В началото на юни новият президент на Левски Наско Сираков се свързва с разработчиците с желанието да бъде направена програмата за корпоративна лоялност. След разговори в рамките на месец и половина проектът е замразен.

Презентация на платформата ЛЕВСКИ[iD]

ЛЕВСКИ[iD]: Дигитална стратегия 2020/2021
(4.89MB PDF)

Кратка история на проекта ЛЕВСКИ[iD]


Какво (не) каза Наско Сираков?

11 юни 2020, 16:22  /  500

Кандидатите за УС на Левски: какво иска да свърши всеки от тях?

28 юли 2020, 10:39  /  2436

За Левски, истината и свободата

29 юли 2020, 13:42  /  1925  /  2

Какви санкции от УЕФА предстоят за Левски тази седмица?

27 юли 2020, 15:35  /  2935  /  1

Краят на разрушението

10 август 2020, 10:37  /  1624

Желю Станков за първия месец от сезона в Левски

27 август 2020, 13:18  /  1190  /  1

Коментари за: Кой е най-големият левскар? (12)

1

161
Хората, които управляват клуба през последните години, за съжаление включително и голяма част от настоящите, показаха, че привържениците са им последна грижа и се сещат за тях само ако могат да ги "използват", да не кажа и по-силна дума "употребят".
"Най-големият капитал на ЛЕВСКИ са привържениците му". Ами опрете се на него "господа от клуба"! Но за тази цел са необходими откритост, искреност и честност в отношенията, както и последователност и решителност в действията ви. И повече "топки", отколкото "его"!!!
Само ЛЕВСКИ!???
31 юли 2020, 18:44
2    0

2

103
Платформата чия собственост ще е ? Създаването на ЛЕВСКИ[iD] про боно ли ще е или работилите по нея и евентуалният й собственик (различен по ПФК Левски) ще искат възнаграждение. Еднократно ли ще е то , годишно или месечно ?
31 юли 2020, 20:10
2    0

3

234
Условията около собствеността са предмет на договаряне между заинтересованите страни, като за целта на клуба беше предложен договор за сътрудничество в тази област, в който ясно се упоменават правата и задълженията на същите.

Към момента на обсъждане на този договор, клубът се придържаше към позицията, че не може да си позволи да откупи правата за собственост върху платформата (интелектуалния продукт), а избра варианта да я ползва под лиценз безвъзмездно, като заплаща само минимална сума за техническа поддръжка, при това под условие за гратисен период по тези плащания, предвид финансовите проблеми, за които всички знаем.

Към дадения момент, клуба мълчи, въпреки проведените множество разговори и дори поети устни лични ангажименти за съвместна работа от страна на мажоритарния собственик...
31 юли 2020, 20:29
0    0

4

127
Щом се говори за спряна колаборация на няколко пъти значи е платена платформата. Иначе наистина е хубаво да се знае еднократно плащане(закупуване), еднократно плащане(закупуване) с месечна/годишна такса за поддръжка или месечен наем! Собствеността също е важна. За колко пари(разход) става на въпрос, приблизителна калкулация на евентуалните приходи/ползи за клуба и други такива важни неща. Нали всички се борим за прозрачност?!? В момента например лично аз не знам къде да проверя колко абонаментни карти са продадени, което е абсурдно според мен. Само ЛЕВСКИ!!!
31 юли 2020, 20:36
0    0

5

234
Виждането на екипа, който е разработил платформата е, че това е начинание, което е в изгода, както на привържениците (от чиято страна се намира и екипа), така и за клуба. Следователно, печалбата, която би генерирало едно такова начинание е редно да бъде разпределена справедливо между тези страни. Пределно ясно е, че в това отношение водещ би бил клуба!

Именно за да може всеки левскар и клуба да знаят във всеки един момент, какъв точно е приноса им един за друг и за общността като цяло, е необходимо такава платформа да бъде подкрепена от максимално широка аудитория.

Всичко това става още по-важно в навечерието на обявяването на клубните карти, управлението на които (включително на привилегиите, които носят за притежателите си) е една от фундаменталните функции на ЛЕВСКИ[iD]!
31 юли 2020, 20:44
3    0

6

113
Най големия Левскар е самите фенове !
31 юли 2020, 21:58
1    0

7

103
Фенството е по любов , не срещу заплащане. Любовта срещу заплащане си има друго име.
1 август 2020, 10:28
1    0

8

234
Когато клуба печели от феновете си, не е несправедливо и феновете да получат обратно малка част от тази печалба, разпределена според заслугите им!

Още повече, че фенството и любовта не са в противоречие с професионализма, а когато са съчетани, се получават най-добрите резултати!
1 август 2020, 10:40
3    0

9

212
Да на забравяме, че феновете също така са и потребители на стоки и услуги, а клубът е търговско дружество, което се стреми да генерира печалба. Няма нищо лошо да се стимулира по-голямо потребление като се връща част от вложението на клиента. Правят го всички и навсякъде по света. Билла дава карти точно с такава цел и благодарение на бонусната система, печели много повече. Колкото до плащането за създаване, поддръжка, обслужване и развитие на подобна платформа - не виждам нищо по-нормално. Дори клубът да можеше да я направи самостоятелно, това щеше да му струва доста повече, тъй като трябва да поддържа скъп екип от ИТ специалисти. А ако се аутсорсне и се обвърже с резултатите, тогава ПФК ще е единствено бенефициент, без да полага усилия.
1 август 2020, 11:04
2    0

10

103
Не мога да се съглася. Да , виждам ползите за клуба и логиката в заплащането на положения труд , но просто не е редно. Ако заработи добре , платформата може да даде изключително голямо предимство на собствениците й за натиск върху клуба. Мнението ми не цели да обиди никой.
1 август 2020, 13:38
0    0

11

234
Когато един бизнес работи добре и има много клиенти/потребители, това носи със себе си голямо влияние - резултат, желан от самия бизнес. Това влияние, може да се използва както в положителен, така и в негативен план и това важи за всяко едно търговско дружество, а тук става дума за сътрудничество на ниво търговски дружества.

Ако се подаваме на страха от злоупотреба, това би означавало, че клуба никога не би трябвало да прави бизнес с привържениците си, дори в случаите, когато те имат професионалния капацитет, който липсва в самия клуб (по самопризнание на самия клуб), и са готови да помагат активно за спасяването на клуба от фалит - фалит, който е функция на лошо управление, само по себе си представляващо злоупотреба не само с един бизнес, но с цялата левскарска общност!
1 август 2020, 14:00
4    0

12

147
Това с предимството на собствениците върху клуба звучи интересно. Но как точно се случва технически и в какво се състои то?
Ако базата данни с потребители е обща собственост, т.е. и на клуба и на платформата, не би могло да има проблем, защото клубът е по=силен като институция от всеки.
Ако платформата има голям трафик също е трудно, защото това ще значи огромни сайтове като Спортал да имат тежко влияние върху Левски, а нямат.
3 август 2020, 17:23
3    0

Публикувай коментaр за: Кой е най-големият левскар?

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация