Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Четиво

Какво (не) каза Наско Сираков?

11 юни 2020 @ 16:22
Васил Колев (v.kolev)
578  /   0  /  

Първата пресконференция на Наско Сираков като мажоритарен акционер на Левски предизвика обичайния огромен интерес, както и множество смесени реакции – от огромната надежда за ново начало, през тревогите за финансовото състояние и бъдеще на клуба, реакцията от слабата игра на отбора от началото на сезона до съмненията за някакво задкулисие, което още има силни позиции при „сините”.

„Левски 365“ ще се опита да ви ориентира в това какво каза Сираков, какво може да се прочете между редовете и какво остана недоизказано. Ще се опитаме да акцентираме и върху ключовите послания от тази пресконференция.

Прозрачността

Наско Сираков започна пресконференцията си, като изнесе подробни данни за финансовата ситуация в Левски и откри завесата пред текущите харчове на клуба. Той декларира открито, че Левски ще бъде прозрачен клуб, нещо, което правиха много негови предшественици, както и хора на различни позиции в администрацията, но крайният резултат от последните близо 10 години е съвсем различен.

Левски 365: Прозрачност е доста разтегливо понятие за няколко поредни ръководства на Левски и представители на администрацията. Отчетността пък е доста смътно понятие, което често преднамерено се прикрива с понятия като „клубна тайна“, с които се спекулира. Последният пример е отчетността за разходите по дарителската кампания от левскарите. Първият отчет беше подробен, но с разминавания – едни разходи бяха назовани конкретно, а други само с имена на фирми, без да е ясно каква дейност е извършена или каква услуга е доставена за конкретни суми. Месец по-късно пък отчетът беше безкрайно общ, което не предполага да се проследят разходите във време на пандемия, когато няма мачове, и да се сравнят с тези при нормални обстоятелства.

Заради това можем да формулираме някакви маркери на прозрачността. Това няма да са точните данни за всеки детайл, а усещането, което ще остави ръководството в конкретни ситуации – дали мъдро и в интерес на клуба харчи пари, немалка част от които идват и ще идват от синята публика. Това е и процес, в който все по-голяма роля ще имат изискванията на привържениците. Те ще осъзнаят своята роля като част от финансирането и ще намерят начин да поставят изискванията си.

И в тази връзка, един от първите тестове за Сираков и ръководството ще бъде какво ще се случи с екипировката на отбора – детайл, който едва ли беше забелязан от масата на пресконференцията, а в публичното пространство беше загатнат в едно интервю на шефа на досегашния доставчик „Спорт Депо“. Смяната на доставчика е очевидна, а въпросите, които ще останат, са дали тя ще се случи в интерес на клуба и при изгодни параметри или водещи ще бъдат други интереси, свързани с комисионерство. Тази тема има потенциал на огромен скандал, защото цената ще бъде платена от даренията и неимоверните усилия на левскарите и пред клуба е огромното предизвикателство да покаже в детайли и убедително, че е похарчило парите мъдро и в интерес на „сините“.

Дълговете

Наско влезе в конкретика с цифрите, като е учудващо, че фокусът падна върху заема от доскорошния собственик Васил Божков и „отписването“ на дългове от Спас Русев.

Левски 365: На срещите с феновете, включително на пресконференцията преди втората, Васил Божков и партньорите му обявиха за въпросния заем от 7 милиона лева, като го фризираха като „дългосрочно финансиране“. Развитието на ситуацията показа, че очевидно Божков е очаквал предстоящите проблеми още през декември 2019 г. и по същото време е променил начина на финансиране на клуба. Разбира се, това има и алтернативно обяснение – финансовият феърплей. Кое е вярното, предстои да се разбере.

Това, което не се конкретизира, е дългът към втората компания, участвала в строежа на Сектор „А“ – Магистрали „Черно море“. От годишния финансов отчет, а след това и от едно интервю на Тодор Батков пред „Нова телевизия“ днес се разбра, че дългът е цедиран от „Нове Холдинг“, който към момента се превръща в най-голям кредитор на клуба. Това означава една немалка опасност при процедури по фалит на „Нове Холдинг“ или „Национална лотария“, този дълг да се стовари светкавично и със страшна сила върху клуба, като стане изискуем и постави на карта бъдещето на клуба. Неясни остават и намеренията на Васил Божков по отношение на този дълг. При всички случаи, премълчаването на тези детайли в момента няма да донесе никакви ползи за бъдещето на Левски.

Що се отнася до дълговете, отписани от Спас Русев, то нещата трябва да се кажат с точните имена. Дългът всъщност е към „Виваком“ и той не е имало как да се отпише при продажба на компанията, а и едва ли новите собственици с лека ръка биха го сторили за в бъдеще. При това положение Спас Русев по всяка вероятност го е цедирал и се е разделил с част от печалбата си от продажбата на компанията. Това не прави проявата героична, а задължителна, защото той самостоятелно е прибягнал до заема в невъзможността си да осигури финансиране на Левски през 2018 г.

Това, което остана встрани от вниманието, обаче, е стойността на заплатите в Левски. Тук категорично дори и елементарната аритметика показва огромни разминавания в цифрите, съобщени от изпълнителния директор Павел Колев в интервютата през последните месеци и реалната ситуация. Сираков загатна за това няколко пъти: като спомена, че Левски е структуриран като Реал Мадрид, и че има четири пъти по-високи разходи по тима от Локомотив Пловдив. При база от 200 000 лв. за заплати на месец при отбора от Града на тепетата, това означава възнаграждения на първия тим на „сините“ от около 800 000 лв. на месец, без това да включва осигуровките. Това, на база постигнатите резултати, е просто скандално.

Детайлът, на който трябва да се обърне внимание, е графата „разходи по договорите на играчи“, което всъщност е добавка, изплащана към основната заплата на всеки три месеца. Тази практика е наследена от времето на Спас Русев, като стана известна покрай заплатите на Обертан и Мариани, а към момента по всяка вероятност е част от договорите на Холмар Ейолфсон и Тиам. Въпросите, които обаче остават, са дали практиката е продължена и по времето на Божков (сумата от дължими 270 000 лв. изглежда огромна) и в крайна сметка защо по време на кризата през последните месеци, включително пандемията, ръководството не предприе стъпки да се раздели с част от скъпоплатените играчи, както го направи с Нуно Реиш. Несъстоятелността на приказките за „капитал на клуба“ предстои да лъсне през летния трансферен прозорец, когато ще бъде истинско чудо Левски да реализира милионна сделка. От друга страна, крайно съмнителна е вероятността играч като Холмар, например, да иска да се лиши от заплата от порядъка на 45 000 евро на месец, която много малко отбори, отговарящи на неговото ниво и възраст, биха заложили в сегашната ситуация в дългосрочен договор с исландеца.

Резултатите

На няколко пъти новият мажоритарен акционер намери начин да каже, че резултатите на Левски на терена и извън него не отговарят на инвестираните средства в клуба през последната година, като спомена цифрата от 25 милиона лева.

Левски 365: Практика в Левски от години е да се намират обяснения за всяко неблагополучие, които да се представят по драматичен начин. Емоцията взема връх над сухите факти, които по изключително арогантен начин биват натиквани в ъгъла. Често, съпроводени от сълзи или обяснения за лични човешки жертви или други неблагополучия. И ако Лудогорец и инвестициите на Кирил Домусчиев са най-обичайното извинение, то някак нелогично липсва обратната фактология, която през този сезон е направо крещяща.

На терена Левски няма спечелен мач извън София в първенството след първия кръг (в Русе), отстъпва в преките двубои с всички очертаващи се преки съперници в първата шестица (включително Локомотив Пловдив, ако добавим мача онзи ден). В Европа „сините“ елиминираха първия си съперник, което е постижение спрямо последните сезони, но записаха рекордна домакинска загуба в Европа от кипърски съперник и като цяло исторически резил. Наско Сираков: „Тези, дето ни вкараха 7 гола в два мача, ги бях чул едва за трети път.“

Извън терена е ясно, че ръководството не успя да намери нито един начин да увеличи видимо собствените приходи, а още по-малко източниците им. Ситуацията с дарителската кампания и прилежащите и дейности трябва да се разглежда отделно от втората половина на 2019 г., когато в клуба имаше пари и спокойствие. Като прост пример: няма значение колко фланелки е продал Левски досега, защото това се дължи почти изцяло на желанието на левскарите да помогнат на клуба. Резултатът на ръководството са продадените фланелки допреди появата на проблема „Божков“  – и така във всяко отношение.

Така че посланието на Сираков е ясно – клуб като Левски трябва да се оценява със сухите факти, а не със сълзливите обяснения и интервюта. И първите действия сочат за подобни намерения на търсене на отговорност – освобождаване на спортния директор и треньора.

Отборът

Думите на Сираков бяха, че отборът е небалансиран, а в много случаи е имало разточителство, като конкретен беше примерът с петимата вратари и резерви с огромни заплати.

Левски 365: Ако следваме логиката на придържане към фактите, това, че две резерви (Нашименто и Мазурек), един фигурант на терена, който мислеше за новия си отбор (Тиам) и един играч извън групата (Насиру Мохамед), по всяка вероятност получават общо заплати, равни на целия отбор на Локомотив заедно с резервите и тези извън групата, прави провала в Пловдив гръмовен, а оценката за селекцията само и единствено – катастрофална. Тук трябва да се подчертае, че селекция не значи само привлечени играчи, а и продадени за намаляване на финансовата тежест от заплати. А по-простичко казано: каква част от дарените от левскарите средства например е разходът по годишната заплата на Нашименто и какво, по дяволите, прави той изобщо в клуба?

Уволнението на Ивайло Петков на самата пресконференция от Сираков, е красноречива оценка за това, както и за работата на Управителния съвет на клуба, който реши гальовно да го смъмри за паралелно упражнявана импресарска дейност, „която не противоречи на интересите на Левски“.

Целите и европейските турнири

Наско Сираков върна времето назад към „Синята приказка“ от 2005 и 2006 г., като заяви, че Левски няма място в европейските турнири без да има адекватен отбор за това.

Левски 365: Отправката към емоциите на феновете е силна, дори и само като напомняне за постигнатите от него резултати. Но пък в новата си роля Сираков едва ли не си дава сметка, че европейските турнири са един от задължителните финансови източници за отбори с претенциите и бюджета (дори редуциран) на Левски. А неговата роля е да намери нови източници на приходи или да направи екип, който го прави. В тази връзка откровението за Европа прозвуча по-скоро като презастраховане от провал, който изглежда вече твърде вероятен. Истината е, че Левски трябва със зъби и нокти да „издрапа“ до мачове в Европа, защото те надхвърлят спортното измерение.

Политическите зависимости

Бъдещият президент на Левски беше категоричен, че ще се срещне с всеки в името на Левски, като потвърди в това число и за спорна личност като Делян Пеевски.

Левски 365: Нека приемем, че казано по този начин от Наско, е ясно, че откъсването на Левски от политическите зависимости, данни за които вече никнат всеки ден, е процес, който няма как да се реши от днес за утре. Има вероятност Сираков да не е наясно как и кога това може да се случи, но в крайна сметка той залага огромна бомба пред своето управление. Моделът „Бащица“, обявен от него за изчерпан, включва именно подобни зависимости. Ако не успее да изведе Левски от тях, има вероятност президентството му да прилича на това на Любо Пенев в ЦСКА. Всъщност последното показва и най-голямата заплаха за него.

Моделът

За смяна на модела на управление на Левски се говори плахо и като нещо, което е част от някакво неясно бъдеще. Споменава се, че клубът ще прилича на Реал и Барселона, говори се за влияние на членовете и възможности за избор.

Левски 365: Засега освен декларирани намерения, няма нищо направено в тази насока. Прехвърлянето на акции „по заслуги“ към Константин Папазов няма как да бъде отнесено към подобни процеси. Напротив – то противопоставя усилията на Папазов на тези левскарската общност от последните месеци и неслучайно реакцията на привържениците е преобладаващо негативна. Освен, разбира се, ако Сираков не смята, че всичко случило се е изцяло заслуга на Тити и той е причината.

Добрата новина е, че Сираков сам се нагърбва с отговорността за решенията, като обяви тези 51%, оставащи у него, за неприкосновени. Всъщност това до голяма степен липсваше на Левски години наред – някой, който твърдо да декларира, че носи отговорност за всичко, което се случи. Особено в трудни моменти.

Феновете

Сираков недвусмислено обяви, че феновете ще получат място в Надзорния съвет, като очаква да излъчат общоприемлива фигура.

Левски 365: Факт е, че последните месеци показаха, че привържениците на Левски са абсолютно незаобиколим фактор в клуба. Независимо от разделенията между различни групи и организации към момента, както и колебанията дали имат място в управлението на клуба, факт е, че левскарите вече от много време и във все по-голям състав участват в това управление като консултанти. Последните месеци са повече от показателни. С това няма никакво съмнение, че идеята със създаването на Тръст „Синя България“ е повече от успешна и това е доказано от времето. Дори и противниците на участието в управлението не отхвърлят поканата да го правят.

Отредената роля всъщност е и най-точната. Мястото на феновете е в Надзорния съвет, където да упражняват деликатен контрол върху случващото се, а не в Управителния съвет и динамичното всекидневие, което изисква гъвкавост, а не процедури. Също не е и в неофициална консултантска роля при нужди, където винаги има опасност да бъдат използвани за маши в нечисти намерения или за паравана на непопулярни решения.

Решенията за бъдещето

Сираков се опита да маркира частично някакви решения на финансирането: повече спонсори; производство на играчи; успешен отбор; екип, който работи без пари.

Левски 365: Всъщност задачата на Сираков е да намери екип, който да успее да създаде решения за увеличаване на приходите. За футболните такива няма съмнение – трябва да се търсят или създават и развиват качествени играчи, които да носят резултати и печалби от трансфери. Това са 50-те милиона приходи, за които Сираков спомена, и които се отнасят към предния му период. Сега обаче, той ще има грижа и за нещо, с което не се занимаваше тогава. А именно – как Левски да печели подобно на всеки модерен клуб от лоялността на своите привърженици. Нещо, в което досегашното ръководство се провали ужасяващо, независимо от огромния финансов ресурс, с който разполагаше от Васил Божков и анонсите за професионална експертиза.

Това за екипа, който работи безплатно е, меко казано, наивно. Няма безплатни експертност и професионализъм, а средата е такава, че подобни усилия обикновено се посрещат със съмнение от общността: „Абе, тези няма шанс да не са намерили някаква далавера. Иначе, защо се занимават?“

Телевизионните права

Накрая и като отговор на въпрос, Сираков все пак определи с параметри най-важния казус – телевизионните права. Спомена и цифра, която би удовлетворила Левски (като начало) и тя е между 2 и 4 милиона.

Левски 365: Факт е, че това не остана незабелязано и веднага беше задействана контрапропаганда по въпроса от заинтересовани страни.

Фактите са, че като потребителски такси, бизнесът се оценява на 50 милиона лева към момента, като това не включва приходите от реклама. Това, което получава най-гледаният отбор Левски са жалки трохички – под половин милион лева.

Ясно е, че ако Левски постави въпроса и действа в коалиция с ЦСКА-София, то резултатът ще бъде преразглеждане на условията, а натискът и заплахите с изваждане от групата няма да успее, защото това значи, че телевизионният продукт ще рухне от само себе си. Времето обаче е сега, а не след година.

Може би това трябва да се каже и в заключение: ето тук ще бъде тестът на Сираков и дали той ще успее в Левски и най-вече в намеренията да го направи независим. Започне ли твърда борба и доведе ли я докрай, той ще се превърне в още по-голяма легенда и по всяка вероятност ще бъде определен като Спасителят на Левски. Огъне ли се от натиска, който се очаква, провалът му е почти неминуем. Сигурно е, че в битката си той има най-силното оръжие и това са левскарите, които със сигурност ще застанат зад гърба му. Само от него зависи дали ще го използва или няма да се извиси над сивата среда


7 противопоставяния и конфликти в Левски от последните пресконференции

9 септември 2020, 16:00  /  1577  /  4

Стига вече хленч, време е за работа

14 август 2020, 14:00  /  1691  /  2

Левски: Краят на философията „от кол и въже“?

21 септември 2020, 12:57  /  1375  /  1

Излезе от печат левскарския роман „Оброкъ“

9 август 2020, 07:00  /  1592

Васко Драголов и игрите на съдбата

9 август 2020, 09:00  /  1091  /  1

Няма голям Левски без „номер 6“

22 август 2020, 13:32  /  1484

Коментари за: Какво (не) каза Наско Сираков? (0)

Все още няма коментари за тази публикация...

Бъди първият, който да коментира!


Публикувай коментaр за: Какво (не) каза Наско Сираков?

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация