Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Четиво

Ексклузивно!

Какви санкции от УЕФА предстоят за Левски тази седмица?

27 юли 2020 @ 15:35
Васил Колев (v.kolev)
3062  /   1  /  

Президентът на Левски Наско Сираков обяви вече, че 31 юли е ключова дата за клуба, защото се очаква тогава да загуби европейския лиценз. Какво обаче предстои да се случи до петък, когато е „сакралната“ дата и какво можем да очакваме? Levski365.com потърси отговорите на тези въпроси.

Мониторингът на УЕФА има различни механизми и срокове, чрез които поддържа финансовото здраве на европейския футбол. Един от тях е петък. Тогава клубовете, в това число и Левски, трябва да предоставят информация на една от платформите на УЕФА по две декларации. Първата от тях е дали към 30 юни 2020 година имат някакви задължения към персонал (футболисти и служители), други клубове или държавата, което включва данъци и осигуровки върху изплатените възнаграждения. Там Левски е неизряден към изминалия вече период. Втората декларация касае датата 31 юли за същите задължения и обхваща едномесечната отсрочка, дадена от УЕФА на всички клубове, за да погасят задълженията по първата декларация заради пандемията от Covid-19.

“Макар че работим всекидневно и имаме някакъв напредък, не очаквам до петък да сме напълно изрядни“, казва изпълнителният директор на Левски Павел Колев пред levski365.com. “Тук обаче не се включват само директни плащания, но и споразумения за разсрочване през следващите месеци, за да бъде преодолян този мониторингов период.“

Корона вирусът и кризата, която предизвика във футбола, ще накарат много клубове да потърсят подобни споразумения. Така че случващото се в Левски не е някакъв световен прецедент. Ще има ли обаче конкретно наказание за „сините“ тази седмица?

Възможните санкции са глоба и изваждане от европейските турнири за един или два сезона...

Павел Колев

„Не, такова нещо няма как да се случи в петък. Тепърва УЕФА предстои да се произнася, което ще се случи през август или септември“, обяснява Павел Колев. „Възможните санкции са глоба и изваждане от европейските турнири за един или два сезона, като обаче последното е обезпечителна мярка. Отново ще получим срок да извършим дължимите плащания, преди тя да влезе в сила.“

Според Колев има голяма вероятност Левски да се справи с належащите плащания още в следващите два месеца. „Разчитаме да продадем поне двама футболисти и с това да решим проблемите с УЕФА през август или най-късно септември, като най-голяма вероятност е трансферираните играчи да са Робърта и Паулиньо, към които има най-голям интерес.“

Добрата новина за Левски е, че УЕФА вече реши през 2020 г. да не прилага стандартните критерии за финансов феърплей и на практика той няма да бъде пречка за участие в европейските турнири. Единствено важно ще е Левски да не дължи пари за заплати, данъци или на други клубове към края на годината.

Изваждане от европейските турнири дори за една година обаче ще бъде твърде тежка санкция в сегашната ситуация, защото влиза в сила през първия сезон, в който Левски се класира. Тоест, ако и в започващия сезон Левски не успее да се добере до Европа, то времето без турнирите може да стане рекордно дълго – поне три години.

Или обобщено: тази седмица Левски няма да бъде наказан, има голяма вероятност да реши повечето си проблеми преди УЕФА да се произнесе по евентуална санкция. Но дори и това да не се случи, „сините“ ще могат поне до края на годината да изчистят задълженията си, преди да влезе в сила вероятната санкция.


Конвулсиите на модела „Бащица“

3 септември 2020, 08:53  /  1192

Сираков на „Синьо Лято“: „Обещавам одит на клуба от голяма фирма“

12 септември 2020, 13:52  /  2290  /  1

Кандидатите за УС на Левски: какво иска да свърши всеки от тях?

28 юли 2020, 10:39  /  2543

„Кикер“: „При нещастното 0:1 Келш беше големият карък!“

5 август 2020, 07:00  /  1591  /  3

Пепи Димитров за седемте символа на Левски и защо трябва да се пазят

7 август 2020, 11:00  /  2643  /  6

Финансовата ситуация в Левски

8 юли 2020, 14:26  /  549

Коментари за: Какви санкции от УЕФА предстоят за Левски тази седмица? (1)

1

103
А какво стaва с НАП?
До вчера бяха събрани едва 27%. До колкото си спомням споразумението отпада при една неплатена вноска и цялата сума става изискуема на момента. Напоследък от клуба никой и дума не обелва по темата. Дано да греша но имам усящането, че се чака този провал за да си измият ръцете с привържениците.
Много пумия ще се излее скоро. Доста пумияри вече са си подготвили измекярските пасквили и само чакат първи.
Каквото и да става САМО ЛЕВСКИ!
28 юли 2020, 09:31
0    0

Публикувай коментaр за: Какви санкции от УЕФА предстоят за Левски тази седмица?

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация