Левски 365 Животът в синьо!
Регистрация
Вход
/Привърженици

7 е добро число

7 противопоставяния и конфликти в Левски от последните пресконференции

09 септември 2020 @ 16:00
Васил Колев (v.kolev)
1577  /   4  /  

Когато нещата на терена не вървят, Левски и левскарите си намират забавления извън футбола. В такова за масата се превръщат множеството пресконференции от последните седмици, които показват на преден план различни конфликти и противопоставяния. Опитахме се да изведем и обясним част от тях, както и да припомним изнесената фактология.

1. Документи срещу внушения

Пресконференциите на "ПФК Левски" и на "НКП на Левски" си приличаха, но и се различаваха. И на двете се казаха много думи, но подходът на феновете беше значително по-професионален. Павел Колев и Тити Папазов си служеха предимно с тези, които създават внушения, а единственият документ, който беше показан е… оферта от туристическа фирма за подготовката в Турция при водопад от въпроси, навеждащи на мисли за злоупотреби и лошо управление.Колев и Папазов заложиха на традиционно силния коз, че ги пази институцията и емблемата, а въпросите трябва да се тълкуват като атака не срещу тях, а срещу самия клуб.

За сметка на това привържениците на Левски се бяха подготвили доста добре и публикуваха огромно количество документи на сайта на "НКП на Левски". В много от тях се вижда, за съжаление на клуба, че се е служило с откровени неистини, които задълбочават (целенасочено или не) противоречията между привържениците. Например – това, че в клуба не са постъпвали отчисления (роялти) за продажба на артикули в продължение на година. Публикуваните документи не само опровергават това, но водят и до множество въпроси. Например: коректен партньор ли е бил ПФК Левски в дейност, от която е бенефициент?

Медиите не обърнаха внимание, но е публикувана фактура, според която има огромно завишение на цената на ползваната електроенергия (три пъти спрямо предходен месец) до невероятните над 4000 лева! Цената на консумираната енергия в други месеци пък излиза, че е била 20 пъти (!!!) по-малка. Това е все едно да плащате по 100 лева ток у дома и изведнъж да получите сметка от 2000 лева през следващия месец.

И това се случва в първия месец, в който начело на клуба като изпълнителен директор е Павел Колев (февруари 2019 г.).

2. "НКП на Левски" срещу Павел Колев

Очевидно е, че между организацията и изпълнителния директор има конфликт. Доколкото научихме от последната пресконференция, имало е работна среща за уточняване на отношенията и фактологията. На нея, по думите на представителите на "НКП на Левски", Павел Колев първо е отрекъл отделни твърдения и нападки, но после ги е потвърдил, след като са му били показани документи.

Този конфликт, както и нестихващите разправии около избора на доставчик на екипировката за първия отбор, само говорят за наличие на лични интереси. Определено Павел Колев олекна и отстъпи от позициите и най-вече огромното доверие, което имаше през февруари в началото на финансовата криза в клуба.

Но Колев успя да нанесе няколко „удара“ с непозволени прийоми. Например внушението, че фирма на феновете е взела пари, но не е произвела срещу тях мобилна апликация и уебсайт. Факт е, че Колев не каза директно това (както се каза по-късно го е отрекъл), но го направи между темите за „охраната и магазина“ и така спомогна "НКП на Левски" да се сдобие с още едно публично обвинение, което едва ли някога ще изчисти. Подобен подход показва, че томахавките в тази мини „война“ няма да бъдат заровени.

3. Служители срещу Привърженици

Това е едно от най-тежките противопоставяния, но остава скрито за масовата публика. Другата замесена група в множеството конфликти „Ултрас Левски“ справедливо задава въпроса „Защо част от дейността на клуба се дава на външни изпълнители и дали това е най-добро за Левски“. Само че адресатът на този въпрос е грешен.

Питането трябва да бъде към клуба. Защо години наред служителите на Левски не извършват дейността, за която получават заплати и защо клубът не е създал адекватна структура? Факт е, че има напрежение сред служителите относно това дали този въпрос няма да бъде поставен някога публично със съответните последствия. А проблемите са най-вече пред сегашния изпълнителен директор, който в определени ситуации отрича, че клубът има ресурсите да се справи сам с определени проекти – например този за корпоративна лоялност.

4. Фенове срещу Управление

Макар че Константин Папазов се опита да изопачи фактологията по темата на пресконференцията на клуба, като каза, че чак сега феновете задавали въпроси, а били „доволни“ от предишните управления, то истината е различна. Въпроси се задават непрекъснато, при това от едни и същи организации, вече близо 10 години. И при всеки един собственик. Истината е, че предшествениците на Наско Сираков са били поставяни в много по-трудни ситуации. 

Например "НКП на Левски" и Тръст „Синя България“ подадоха оставки на Тодор Батков като членове на Управителния съвет ден преди края на кампанията „Левски е твой“ за спасяването на лиценза на клуба. Причината? Неизпълнен ангажимент на тогавашния собственик по отношение плащанията за лиценза, който застрашаваше да изпрати Левски във В група. И Батков, притиснат, взе поредния заем, плати оставащата сума, какъвто ангажимент имаше, с което спаси Левски. Адвокатът беше буквално разнасян от привържениците с повод и без повод в последните години на управлението си. 

Иво Тонев пък бе принуден да подаде оставка, след като именно привържениците разкриха, че финансира клуба чрез заеми, без да е наясно с това Управителният съвет. Спас Русев свиква общолевскарски събор в зала „Универсиада“ след атака на тръста срещу управлението му, а по-късно имаше и размяна на остри реплики между фенове и ръководство дори на официалния сайт на клуба. На Васил Божков пък бе директно отказано феновете да бъдат организирани в защита на неговия бизнес.

Истината е, че обикновено едни и същи са тези, които задават въпросите и в крайна сметка времето показва, че са били прави, а Левски е управляван лошо. Но пък клубът и най-вече ръководителите му имат огромно предимство. Зад гърба на привържениците няма никой, а отсреща зад гърба на управниците е емблемата на Левски и институцията. Малко или много, но всеки въпрос се изопачава като атака срещу клуба и със сигурност настройва други привърженици срещу питащите. Така е било винаги, така и ще бъде.

5. Сираков срещу други акционери

Макар и късно, но постепенно се вдига завесата на това, че Сираков отказа да подкрепи промяна в устава на Левски, която ще забрани еднолично или без правомощия да се променя наследството на клуба: цветове, седалище, емблема, име на стадиона. Това действие беше странно, но до момента е единственото открито противопоставяне между сегашния президент на Левски и някого в или около клуба. Факт е, че вотът на Сираков не създаде открит конфликт с останалите акционери, макар че той се изправи с гласа си срещу цялата зала. Но пък е ясен сигнал, че вероятно още в онзи момент е предизвикал някакво разколебаване у част от привържениците.

Друг факт е, че в турбулентните времена около клуба, по Сираков няма директни атаки. Неговият бъдещ съдружник Константин Папазов и изпълнителния директор Павел Колев отбиват цялото напрежение и са мишена на феновете. Но пък едновременно с това е повече от ясно, че Сираков е човекът, който трябва да потушава конфликтитеи противопоставянията.

6. Народът срещу Тити

По време на цялата пресконференция на "НКП на Левски" Тити Папазов не бе споменат нито веднъж. О, чудо! Но и той не може да се оплаче от липса на внимание. По същото време пред КАТ се провеждаше протест на граждани с искане да му бъде отнета шофьорската книжка.

Факт е, че ако някой обедини огромна част от левскарите в последните месеци, то това е именно Тити Папазов. Срещу себе си.

7. "НКП на Левски" срещу „Ултрас Левски“

Стигаме и до основния, Светая Светих на всички конфликти! "НКП на Левски" срещу „Ултрас Левски“ или добрите срещу лошите (лошите срещу добрите спрямо всяко лично предпочитание), като левскарите са „длъжни“ да си изберат страна!

Макар че този конфликт се разгорещява през последните години и се пренесе върху самия клуб (а според някои подозрения е подклаждан и дирижиран от хора в Левски), той е обикновена разправия между ултраси за влияние. 

Конфликтът започва, когато фракцията „Южна дивизия“ решава да напусне Сектор Б, защото е несъгласна с доминиращата роля на друга фракция „София Запад“. Увлича със себе си няколко по-малки групи, а по-късно към нея се присъединяват и част от проблемните фенове от самата „София Запад“. Конфликтът е съпроводен и с физически разправии, включително по време на последното гостуване в Монтана. Честа практика е дори при гостувания „Ултрас Левски“ да са отделени от останалите фенове.

„Ултрас Левски“ е значително по-агресивната страна от гледна точка на словесния поток, като през определени периоди публикува на страницата си във „Фейсбук“ обвинения и интерпретации. Обикновено това се случва анонимно, без документи, а доказателства за стандартните внушения или липсват, или се базират на „казано от някого“.

"НКП на Левски" до онзи ден поддържаше привидно пасивна позиция. Пресконференцията е първата публична словесна агресия към другата страна. Но пък значително по-добре се справя с доказателствения материал, като показа документи за почти всички нападки от „Ултрас Левски“. Не е без значение и това, че цялото ръководство на Левски нееднократно в последните седмици отрече внушенията за източване на клуба, на няколко пресконференции, както и в ефира на „Дарик радио“ (Наско Сираков). Това обаче остана някак скрито в цялата какафония на социалните мрежи.

Истината е, че във всеки футболен клуб има хулигански ядра. Левски вече има две такива. И не е далеч моментът, в който това ще бъде вече истински проблем.Дарителската кампания: без маска и грим

3 август 2020, 15:45  /  2392  /  7

Незададеният въпрос

21 август 2020, 16:11  /  2655  /  2

Годишна награда на „Левски 365“ за най-добър футболист

31 август 2020, 11:47  /  941  /  5

Ексклузивно от последната контрола срещу Витоша Бистрица във Фейсбук!

1 август 2020, 16:45  /  1599

Телевизията като бъдеще за Левски

17 август 2020, 11:10  /  2577  /  1

Разместванията в състава на Левски предвещават интересни опции в атака

29 август 2020, 13:35  /  1186

Коментари за: 7 противопоставяния и конфликти в Левски от последните пресконференции (4)

1

147
Според мен има един основен конфликт, който разпалва така наречената вражда в общността (почти всяка от горните 7). Този конфликт е информационен (или най-вече липсата на информация или разбиране за ролята на привържениците в Левски "fan ownership" vs "fan management". Няма по-хубаво нещо от това хора, които милеят за клуба да участват в управлението му и да получават заплащане затова (стига да имат съответните квалификации). Идеята, че някой трябва да прави нещо доброволно за благото на клуба безплатно е изпълнима само за определени краткосрочни/стихийни проекти, но е напълно неприложима за дългосрочна стратегия. Хората не го разбират това или по-скоро имат съмнения, че някой "точи" Левски по този начин. Убеден съм, че дори и да е имало някакви злоупотреби от фенски организации, то това е някаква капка в морето на базата на дълговете, които да натрупали "професионалните" управители (и най-вероятно е отишла за хореографии и други неща за публиката). Разясняването на тази тема и образоването на голямата част от привържениците е задължителна, за да се стигне до някаква обща база, на която да може да се гради.
9 септември 2020, 18:27
4    0

2

234
@Sgyoshev
Точно така! Именно това е проблема. Решението, обаче, не е от образователен характер, поради простата причина, че повечето хора, които се "боят" от това привърженици да работят с клуба и да изкарват пари от това, няма да приемат каквито и да било обяснения за евентуалните ползи. Хората от това ниво на личностно развитие откликват на авторитети, на "силните" на деня. В момента в ПФК Левски няма такава фигура и поради тази причина не могат да бъдат "успокоени" болшинството от неорганизираните привърженици...
9 септември 2020, 19:16
3    0

3

103
И понеже 7 е добро число , г-н Колев спокойно може да замени "Ултрас Левски" с болшинството левскари , организирани или не.
Истината е , че НКП няма представителност.
11 септември 2020, 11:26
0    1

4

234
@LoveAndPeace
Неорганизираните привърженици пък нямат никаква представителност! Те са просто едно неквалифицирано мнозинство, от което не зависи нищо. Аргументът е несериозен!

Проблемът не е в представителността, а в нивото на масите, тяхното суеверие, комбинирано със страх от поемане на отговорност и оттам - безкрайно (осъзнато и неосъзнато) търсене на Бащица, на "авторитет", който да "оправи нещата"!

Уточнение: НКП на Левски има представителност, по-скоро няма легитимност. В България, обаче, в момента никой няма легитимност - всички са "маскари"!
11 септември 2020, 16:03
2    0

Публикувай коментaр за: 7 противопоставяния и конфликти в Левски от последните пресконференции

ВАЖНО! За да публикувате и/или оценявате коментари, е необходимо да влезнете в своя профил и/или да се регистрирате!
Вход
Регистрация