Победа над Ирландия = най-много левскари в отбора

Снимката е взета от официалния уебсайт https://levski.bg/

Всеизвестно правило е, че националният тим на България е силен, когато в него преобладават левскарите. То се потвърждава и в двубоите срещу Ирландия, като новия сблъсък е тази вечер в Лигата на нациите.

  • България е побеждавала Ирландия в три от общо 11 играни мача между двете държави. И при трите победи най-много играчи на терена е имало от Левски.
  • Петима титуляри имат от „сините“ при първия успех с 2:1 на 1 юни 1977 г. в София в мач от световните квалификации. Това са капитанът Кирил Ивков, Павел Панов, Тодор Барзов, Красимир Борисов и Кирил Миланов. Павел Панов е първият българин, който вкарва гол на ирландците. Той открива резултата в 14-ата минута на мача на стадион „Васил Левски“. Краси Борисов пък получава червен картон в 82-ата минута, заедно с Андрей Желязков, бъдещ спортен директор на Левски, а тогава футболист на Славия.
  • Левскарите са отново на-много на 19 май 1979 г., когато побеждаваме ирландците с 1:0 в европейска квалификация в София. На терена са защитникът Николай Грънчаров, както и Красимир Борисов, Павел Панов и Войн Войнов. Капитан на тима е Кирил Ивков, който през този сезон обаче играе в Етър.
  • Отново петима сини има в тима, който записва последната засега победа над „зелените“. България бие с 2:1 на стадион „Васил Левски“ в европейска квалификация. Вратарят Боби Михайлов, защитниците Пламен Николов и Ники Илиев, както и нападателите Наско Сираков и Божидар Искренов оформят левскарското присъствие в този мач.
  • Цели 9 играчи на Левски са в състава на България за първия мач с Ирландия, който е на Олимпийските игри в Париж през 1924 година и е изобщо втори в историята на националния ни отбор. Това са Петър Иванов, Александър Христов, Симеон Янков, Иван Радоев, Гено Матеев, Димитър Мутафчиев, Никола Мутафчиев, Константин Мазников и Кирил Йовович. По един играч в тима имат Тича и Славия.
  • Общо 29 футболисти на Левски са записвали мач срещу Ирландия, като с най-много е Павел Панов (3). Той е автор и на единствения левскарски гол срещу този противник. В повече от една среща срещу ирландците са излизали освен Панов още 9 играчи (Кирил Ивков, Тодор Барзов, Красимир Борисов, Николай Грънчаров, Пламен Николов, Николай Илиев, Наско Сираков, Божидар Искренов и Живко Миланов). Всички те имат по 2 участия.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тенденции в публикациите

Всички права запазени. 2024 © levski365.com