Новата екипировка е огромен срам за Левски!

Левски представи вчера новата си екипировка на „Joma“ за сезона 2020-21. Единствената дума, с която тя може да бъде определена е „срам“.

И причините за това са много. Първата е, че Левски като клуб не заслужава това, което очевидно е събирано по складовете и пригодено някак. Фланелката и гащетата са различни като дизайн и дори нюанси на цветовете, а поглед в каталога на компанията показва, че всъщност титулярната фланелка на Левски е комбинирана с тъмносини гащета в оригиналния си вид. Което на свой ред щеше да постави въпроса кой всъщност смята, че има историческото право еднолично да променя цветовете на Левски, които са недокоснати от 1964 г. насам, както беше в случая с белите гащета на „Macron“. И забележете, тук не говорим за дизайнерски решения и дали е красиво или не, а само и единствено за концептуални положения. Няма как и да се включим в комедията за това, че всичко е позволено, само защото във Фейсбук циркулира снимка на Веско Сърбаков, който е играл с бели гащета в контрола в Марикостино. Или между двете световни войни са били ползвани подобни, а и други цветови съчетания.

Историята на Левски е твърде специфична и различна от всеки друг клуб в света, което прави паралелите – неадекватни, а компромисите – неприемливи.

Пропусната възможност

Но все пак екипировката на “Joma” беше възможност за ръководството на Левски да избегне и най-вече да замаже по някакъв начин скандала, който се вихри от няколко месеца и в който има много лъжа и най-вече лични интереси. Шанс, който беше пропуснат и обяснението с „безплатното“ няма как да хване дикиш сред привържениците.

Верен на принципите, които следва, www.levski365.com ще ви разкрие в този текст неизказаните истини и изречените лъжи, след като ръководството на клуба вече е поставило всички пред свършен факт с екипировката такава, каквато е.

Официалната версия

На синята общност е разказана приблизително следната фактология:

  • През септември на 2019 година тогавашното ръководство на Левски решава да смени марката на екипировка, независимо че има договор за още две години с текущия доставчик. Решено е, че ще се играе с „Macron“ вместо с „Nike“ и започва подготовка това да се случи.
  • Договорът със „Спорт Депо“, който се явява доставчик на „Nike“ в сделката е спрян, а е подписан такъв с „Macron“. Изготвен е проект за екип, който е приет от Левски, уточнени са условията по доставката.
  • Левски не успява да плати първия транш по договора с „Macron“ по време на извънредното положение, нито успява да плати редуцирана сума, която е договорена след това (съответно 140 000 лв. и 70 000 лв.). Това се случва през месец май и юни.
  • Новите мажоритарни собственици започват преговори с “Joma”, като се казва, че Левски ще получи безплатна екипировка за първия отбор и ще трябва да плати неустойка на „Macron“ от 50 000 евро.

Заблудите, които циркулират

Къде е лъжата? Или нека я наречем спестена истина. Тя е в това, че до 1 юни 2020 г. или след като има подписан договор с „Macron“ и води вече преговори с “Joma”, Левски има действащ договор със „Спорт Депо“ за доставка на екипировка. На 1 юни 2020 г. изпълнителният директор на Левски Павел Колев уведомява „Спорт Депо“, че клубът еднолично прекратява договора на „Спорт Депо“, като причината за това е липсата на холограмни стикери върху продаваните от партньора на Левски артикули, както е записано в контракта. Малка подробност обаче е, че тези стикери се осигуряват от клуба, който единствен контролира производството им. В случая излиза, че Левски прекратява договор заради липса на стикери, които е трябвало да произведе и достави, а причината е развързване на ръцете за влизане в сила на нов договор – бил той с „Macron“, или както се оказва – с “Joma”.

Тъй като скандалът е огромен, започват преговори между „Спорт Депо“ и Левски, които приключват със споразумение на 9 юни 2020 г., което урежда прекратяването на отношенията по взаимно съгласие. Тънкият детайл обаче е, че Левски се отказва от неплатеното роялти за продажба на екипи и артикули от „Спорт Депо“, което възлиза по неофициални данни близо 100 000 лева. Към него може да се прибави и пропуснати 140 000 лева на година, които клубът получава по рекламен договор от „Errea“, който междувременно е предложен за нова марка екипировка от „Спорт Депо“. Причината е, че „Nike” е безвъзвратно изпуснат, тъй като е трябвало да бъде заявен до септември 2019 г.

Солидни загуби за клуба и висящи въпроси

Простата сметка показва, че Левски може да загуби около 350 000 лева от неосъществените два договора със “Спорт Депо“ и „Macron“, преди да се стигне до екипировката на “Joma”.

Въпросът, който остава, е защо действащият договор със „Спорт Депо“ е прекратен чак на 1 юни 2020 г., когато вече е бил в сила още един договор (с „Macron“). И защо при наличието на два действащи договора започват преговори с „Joma“? Изпълнителният директор Павел Колев е действал на своя глава или е бил накаран да направи това от новите акционери Сираков и Папазов?

www.levski365.com разполага с документите за прекратените договори, описани по-горе, и е готов да ги публикува, ако автентичността на поднесените факти бъде оспорена от официални лица по сделките.

А дотогава оценката за сделката с екипировката ще дадат привържениците на Левски. И тя ще бъде лесна: ако я харесват, ще я купуват. Ако смятат, че е прозрачна – ще даряват, както го правят от януари.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тенденции в публикациите

Всички права запазени. 2024 © levski365.com