Левскарите доминират и при победите над Уелс

Снимката е взета от официалния уебсайт https://levski.bg/

Казаното за мачовете с Ирландия напълно важи и за тези срещу Уелс. При три от четирите победи на България в историята преобладават играчите на Левски.

  • Първият успех е с 1:0 на 16 ноември 1983 г. в европейската квалификация в София. Единственият гол бележи крилото на „сините“ Руси Гочев, като с този успех България излиза за директно класиране като гост на Югославия след това в легендарния мач в Сплит, който губим с 2:3. Петима играчи на Левски са на терена в онази вечер: Боби Михайлов, Наско Сираков, Петър Петров, Божидар Искренов и Руси Гочев. Интересен факт е, че в първия мач между двата тима в Уелс, който е няколко месеца по-рано, преобладават футболистите на ЦСКА (5) и губим с 0:1. Тогава играят едва трима левскари – Пламен Николов, Петър Петров и Божидар Искренов.
  • България и Уелс отново са в една група в квалификациите на Евро’96. Това е най-успешният период за българския тим, който тъкмо е станал четвърти на световното първенство и буквално се саморазправя с „драконите“. При успеха с 3:0 в Кардиф на 14 декември 1994 г. четирима „сини“ вземат участие: Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков и Наско Сираков. На 29 март 1995 г. в ответния мач в София българите печелят с 3:1, като този път на терена са трима наши: Емил Кременлиев, Цанко Цветанов и Златко Янков.
  • При единствената победа, в която няма левскарско участие, България бие Уелс с 1:0 на 8 октомври 2010 г. с гол на Ивелин Попов в 46-ата минута. Мачът отново е европейска квалификация.
  • 17 играчи на Левски са били на терена за България срещу Уелс. С най-много участия (2) са Наско Сираков, Петър Петров, Божидар Искренов, Емил Кременлиев, Цанко Цветанов, Златко Янков, Георги Петков, Игор Томашич и Лусио Вагнер.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тенденции в публикациите

Всички права запазени. 2024 © levski365.com