Какви санкции от УЕФА предстоят за Левски тази седмица?

Снимката е взета от официалния уебсайт https://levski.bg/

Президентът на Левски Наско Сираков обяви вече, че 31 юли е ключова дата за клуба, защото се очаква тогава да загуби европейския лиценз. Какво обаче предстои да се случи до петък, когато е „сакралната“ дата и какво можем да очакваме? www.levski365.com потърси отговорите на тези въпроси.

Мониторингът на УЕФА има различни механизми и срокове, чрез които поддържа финансовото здраве на европейския футбол. Един от тях е петък. Тогава клубовете, в това число и Левски, трябва да предоставят информация на една от платформите на УЕФА по две декларации. Първата от тях е дали към 30 юни 2020 година имат някакви задължения към персонал (футболисти и служители), други клубове или държавата, което включва данъци и осигуровки върху изплатените възнаграждения. Там Левски е неизряден към изминалия вече период. Втората декларация касае датата 31 юли за същите задължения и обхваща едномесечната отсрочка, дадена от УЕФА на всички клубове, за да погасят задълженията по първата декларация заради пандемията от Covid-19.

“Макар че работим всекидневно и имаме някакъв напредък, не очаквам до петък да сме напълно изрядни“, казва изпълнителният директор на Левски Павел Колев пред levski365.com. “Тук обаче не се включват само директни плащания, но и споразумения за разсрочване през следващите месеци, за да бъде преодолян този мониторингов период.“

Корона вирусът и кризата, която предизвика във футбола, ще накарат много клубове да потърсят подобни споразумения. Така че случващото се в Левски не е някакъв световен прецедент. Ще има ли обаче конкретно наказание за „сините“ тази седмица?

Възможните санкции са глоба и изваждане от европейските турнири за един или два сезона…

Павел Колев

„Не, такова нещо няма как да се случи в петък. Тепърва УЕФА предстои да се произнася, което ще се случи през август или септември“, обяснява Павел Колев. „Възможните санкции са глоба и изваждане от европейските турнири за един или два сезона, като обаче последното е обезпечителна мярка. Отново ще получим срок да извършим дължимите плащания, преди тя да влезе в сила.“

Според Колев има голяма вероятност Левски да се справи с належащите плащания още в следващите два месеца. „Разчитаме да продадем поне двама футболисти и с това да решим проблемите с УЕФА през август или най-късно септември, като най-голяма вероятност е трансферираните играчи да са Робърта и Паулиньо, към които има най-голям интерес.“

Добрата новина за Левски е, че УЕФА вече реши през 2020 г. да не прилага стандартните критерии за финансов феърплей и на практика той няма да бъде пречка за участие в европейските турнири. Единствено важно ще е Левски да не дължи пари за заплати, данъци или на други клубове към края на годината.

Изваждане от европейските турнири дори за една година обаче ще бъде твърде тежка санкция в сегашната ситуация, защото влиза в сила през първия сезон, в който Левски се класира. Тоест, ако и в започващия сезон Левски не успее да се добере до Европа, то времето без турнирите може да стане рекордно дълго – поне три години.

Или обобщено: тази седмица Левски няма да бъде наказан, има голяма вероятност да реши повечето си проблеми преди УЕФА да се произнесе по евентуална санкция. Но дори и това да не се случи, „сините“ ще могат поне до края на годината да изчистят задълженията си, преди да влезе в сила вероятната санкция.

Оставете отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Тенденции в публикациите

Всички права запазени. 2024 © levski365.com